Dragnea anunţă un posibil referendum pentru regionalizare

| 16 ian, 16:56

PSD nu a abandonat proiectul de regionalizare a României, iar un referendum privind modificarea Constituției ar putea avea loc chiar anul acesta, a declarat sâmbătă președintele partidului, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a explicat că referendumul susținut inițial de partid nu ar fi fost validat deoarece Curtea Constituțională a hotărât ca modificarea cvorumului la 30% să intre în vigoare la un an după promulgarea legii.

"Proiectul de regionalizare era finalizat. Rămăsesem la ultima decizie ce urma să fie adoptată în urma unei largi consultări și anume cum să arate regiunile. Toată arhitectura instituțională a regionalizării, sistemul de descentralizare, de finanțare erau realizate. În Constituție nu avem noțiunea de regiuni. Planul era să facem în septembrie-octombrie un referendum pentru modificarea Constituției, printre altele să apară și termenul de regiune. Era și noua lege a referendumului, care scăzuse cvorumul de la 50% mai jos. Ea a fost atacată la Curtea Constituțională, iar Curtea a zis, spre surprinderea tuturor, că este constituțională, dar intră în vigoare după un an. De ce, nu am înțeles. Dar în aceste condiții, cu cvorumul de 50%, era puțin probabil că am fi putut avea șanse să modificăm Constituția. Proiectul nu este abandonat de noi, proiectul există. Dacă vom găsi înțelegere la ceilalți actori politici, partidele parlamentare, la președintele Iohannis, eu rămân la părerea mea că 2016 este un an care poate fi folosit pentru modificarea Constituției", a afirmat Dragnea.

Liderul PSD a precizat că, dacă va fi modificată Constituția prin apariția noțiunii de regiuni, proiectul social-democraților poate fi pus în practică imediat.

"Proiectul PSD este un proiect realizat cu oameni de foarte mare valoare, cu academicieni, cu sociologi. Am avut atunci dezbateri în toată țara, am discutat cu sute de mii de oameni în opt luni de zile și, după ce a fost promovat și cunoscut, susținerea era din ce în ce mai mare. Oamenii au înțeles un lucru esențial — principalul obiectiv al acestui proiect de regionalizare este spargerea ghemului de putere de la București și transmiterea deciziei și a resurselor financiare cât mai aproape de cetățeni, la structurile regionale și locale. Am vorbit cu foarte mulți oameni, de exemplu, din Transilvania, din Moldova, din Muntenia, din Oltenia care au spus că au și ei resurse, expertiză, foarte multe energii, dar sunt inhibate pentru că este mult prea multă decizie la București", a susținut liderul PSD.

El a subliniat că proiectul nu a fost abandonat: "Proiectul nu a fost abandonat. Eu văd posibil referendumul și anul acesta. Am auzit luări de poziție că în anul 2016 nu se poate vorbi de Constituție, dar de ce nu se poate vorbi? Este atât de importantă modificarea Constituției, descentralizarea și reorganizarea administrativ-teritorială a țării încât orice an pe care îl pierdem este un an în care noi frânăm dezvoltarea. România se poate dezvolta mult mai bine și mai echilibrat și se pot reduce mult decalajele de dezvoltare", a completat președintele PSD.

Întrebat cum vede campania Bisericii Ortodoxe Române de modificare a Constituției prin introducerea unui articol care să menționeze că familia este constituită din un bărbat și o femeie, Liviu Dragnea a răspuns: "Sunt un om profund creștin-ortodox și nu mă opun acestei inițiative".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ