Deutsche Welle: Victor Ponta a confirmat angajamentul României de a participa la proiectul Nabucco

| 22 mai, 2013

Guvernul Ponta confirmă angajamentele guvernelor anterioare şi pledează în continuare pentru proiectul Nabucco în ciuda faptului că, între timp, s-a implicat în explorarea unor resurse energetice proprii, informează DW.de.

Victor Ponta, a confirmat marţi angajamentul României de a participa la proiectul Nabucco, care şi-a propus să transporte gaz din regiunea caspică până în Europa centrală. În cadrul comitetului interministerial Nabucco care a fost găzduit de guvernul României, Victor Ponta a reangajat România în susţinerea acestui proiect care are încă destule incertitudini. Simultan Camera Deputaţilor a votat legea specială care permite guvernului să adopte măsurile necesare.

Impresia a fost că guvernul de la Bucureşti nu este preocupat atât de proiectul în sine cât de dorinţa de a manifesta loialitate faţă de toate angajamentele politice şi comerciale din trecut. România - a dat Victor Ponta de înţeles - este mai puţin „dependentă” de gazele care ar putea fi transportate prin această conductă, dar înţelege importanţa strategică a proiectului pentru întreaga regiune.

Proiectul Nabuccco este încă nesigur în primul rând pentru că nu are contracte încheiate pentru gazele care ar urma să fie transportate. În 2010 ţările implicate în proiectul Nabuccco au semnat un acord de asociere cu Azerbaidjanul. Situaţia s-a complicat însă pe parcurs căci, pe fondul nesiguranţei generale, Azerbaidjanul şi Turcia au semnat un acord pentru un traseu pe sub Marea Adriatică care ar lega Turcia, Bulgaria Grecia şi Italia (Trans Adriatic Pipeline) şi care ar prelua întreaga producţie de gaz din complexul de la Shah Deniz. Ţările europene implicate în Nabucco s-au mobilizat însă pentru a convinge consorţiul care exploatează rezervele de la Shah Deniz de superioritatea conductei Nabuccco. Subiectul va fi discutat miercuri în cadrul Consiliului European la care participă Victor Ponta cu o delegare din partea preşedintelui Traian Băsescu.

Între timp s-au petrecut mai multe mutaţii şi în cadrul grupului care doreşte construirea conductei Nabucco. Compania germana RWE AG şi-a vândut participarea (aprox. 17%) către OMV. De asemenea grupul Nabucco a propus un nou traseu al conductei, mai scurt, în aşa fel, încât să facă faţă concurenţei tot mai acerbe. Rusia care a privit cu mare circumspecţie construirea unei conducte care ar scădea importanţa gazelor proprii a inaugurat cu mare fast construirea conductei South Stream, (la care participă şi ţări implicate în proiectul Nabucco - Bulgaria şi Ungaria), deşi observatorii avizaţi consideră că este mai mult o acţiune de paradă.

În fine, participarea loială a României la proiectul Nabucco se evidenţiază cu atât mai mult cu cât România a întrevăzut între timp mai multe variante de a reduce importurile sale de gaz din Rusia, atât prin exploatarea rezervelor din Marea Neagră cât şi a gazelor de şist.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ