Șeful CJ Ialomița, Silvian Ciupercă, a fost reținut de procurorii DNA

| 11 feb, 10:23

Președintele Consiliului Județean (CJ) Ialomița, Silvian Ciupercă, a fost reținut de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, fiind acuzat de mai multe fapte de corupție, notează Agerpres.

Silvian Ciupercă este acuzat de luare de mită, două infracțiuni de folosirea influenței și autorității conferite de funcția de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, două infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual și la la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În dosar a fost reținut și Cezar Gheorghe Vâlcan, director al Serviciului Achiziții și Patrimoniu din CJ Ialomița, pentru abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție.

Citeşte şi:  Preşedintele CJ Ialomiţa: Nu am niciun fel de legătură cu ceea ce spun televiziunile


Cei doi vor fi prezentați miercuri Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.


De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de: Marius Dragoș Constantinescu, pentru instigare la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție și deturnarea licitațiilor publice; Liviu Gabriel Mușat, președinte al ADR Sud Muntenia, și Mariana Vișan, director adjunct în cadrul aceleiași instituții, ambii pentru abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție; Elena Trandafir, beneficiar și/ sau consultant în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană depuse la ADR SUD Muntenia, pentru instigare la abuz în serviciu, folosirea și prezentarea, cu rea-credință documente, declarații false, inexacte sau incomplete, din care rezultă achiziționarea unor bunuri, executarea unor servicii și executarea unor lucrări, obținând pe nedrept fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii susțin că, în ianuarie 2014, Silvian Ciupercă și-a folosit influența și autoritatea conferită de funcția de conducere într-un partid politic în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit, și anume asigurarea postului de manager interimar în cadrul Spitalului județean Ialomița.

Șeful CJ este acuzat că, în perioada martie-aprilie 2014, după efectuarea unui control de către Corpul de Control al Ministerului Sănătății, l-a determinat pe un consilier din cadrul ministerului să-și exercite atribuțiile de serviciu în mod defectuos, prin întocmirea raportului de control neconform realității.

"Astfel, au fost eliminate din cuprinsul acestui raport dispoziții și pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmărire penală, aducând-se atingere activității de control al Ministerului Sănătății și încrederii publice. În perioada martie-aprilie 2014, Ciupercă l-a determinat pe același consilier să întocmească în fals raportul de control, prin omisiunea, cu știință, de a insera anumite împrejurări care ar fi putut duce la tragerea la răspundere penală, disciplinară sau administrativă a celor supuși controlului", se arată în comunicat.

DNA precizează că, în perioada decembrie 2013-iulie 2014, Ciupercă i-a determinat pe suspecții Mușat și Vișan și un expert de la aceeași agenție să-și îndeplinească defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul amânării nejustificate a vizitelor de monitorizare la beneficiarii unor proiect cu finanțare europeană, între care Elena Trandafir, evitându-se ca aceștia să suporte corecții financiare de aproximativ 42.000 lei.

Anchetatorii au constatat că șeful CJ Ialomița, în perioada aprilie-mai 2014, abuzând de prerogativele funcției sale, având un ascendent asupra subordonaților săi, i-a determinat pe membrii Comisiei de licitație din Consiliu să-și îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul atribuirii, în mod nelegal, a contractului de concesiune unei societăți SC Green Harvest SRL (ofertant clasat pe locul 2) și a încheiat cu această firmă contractul de concesiune, producând astfel o prejudiciu de aproximativ 7 milioane lei (pe toată durata contractului de 35 de ani) echivalent euro 1.577.000 euro.

"În perioada 2010-2014, (n.r. — Silvian Ciupercă) și-a folosit influența și autoritatea conferite de funcția de presedinte al CJ și de al unui partid, filiala Ialomița, în scopul obținerii pentru SC Consult Invest, reprezentată de Trandafir, de contracte de consultanță și servicii de proiectare oneroase cu primăriile comunale de pe raza județului Ialomița, contracte încheiate cu încălcarea dispozițiilor OUG 34 /2006. În perioada aprilie-mai 2014, împreună cu suspectul Vâlcan, abuzând de funcția deținută, a pretins 5.000 de lei și a primit 3.000 de lei de la o persoană, în schimbul prelungirii termenului unui contract de concesiune încheiat de CJ, cu titlu de sponsorizare a Muzeului Județean Ialomița, instituție aflată în subordinea Consiliului. În 2014, cunoscând faptul că SC Ultex SA era în procedura falimentului și nu putea, în mod legal, să încheie noi contracte, a solicitat unor reprezentanți ai societății respective să încheie, în fals, un contract de sponsorizare (ulei) a Liceului Teologic "Ioan Gură de Aur" cu o dată anterioară (antedatat) și să facă astfel donația de ulei către liceul teologic", se mai spune în comunicat.

Cu privire la Cezar Vâlcan, procurorii au constatat că, în perioada aprilie-mai 2014, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de presedinte al Comisiei de licitație, cu știință, și-a îndeplinit defectuos atribuțiile, în sensul atribuirii în mod nelegal a contractului de concesiune firmei Green Harvest SRL. De asemenea, Marius Constantinescu este acuzat că i-a determinat pe membrii comisiei de licitație să atribuie, în mod nelegal, contractul de concesiune firmei respective.

DNA menționează că Marius Constantinescu s-a înțeles cu reprezentații a trei societăți participante la o licitație organizată la 14 aprilie 2014 (între care SC Green Harvest SRL Timișoara) pentru a deturna prețul de adjudecare.

În cazul lui Liviu Mușat și Mariana Vișan, procurorii au constatat că, în perioada decembrie 2013-iulie 2014, în calitate de președinte al ADR Sud Muntenia și, respectiv, director adjunct, au amânat nejustificat vizitele de monitorizare și constatarea unor neconcordanțe cu scopul sprijinirii intereselor Elenei Trandafir.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Tag-uri: DNA, silvian ciuperca
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ