Evaluarea persoanelor cu handicap şi cea pentru pensii de invaliditate ar putea fi unite

| 29 mai, 2013

Activitatea de evaluare pentru persoanele cu handicap ar putea fi unită cu cea pentru pensii de invaliditate, a anunţat, astăzi, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Potrivit ministrului, în urma cazului de la Prahova, a fost demarat un control la toate direcţiile judeţene, raportul urmând să fie prezentat, miercuri, în şedinţa de Guvern, împreună cu un plan de măsuri.

"După ce voi prezenta raportul în Guvern, îl voi face public. Voi prezenta şi un plan de măsuri pentru viitor pe care îl vom discuta ulterior, pentru că, poate, va fi îmbunătăţit în cadrul Guvernului. Pot să vă spun că sunt cazuri asemănătoare cu cazul din Prahova şi este clar că trebuie luate măsuri la modul general. Probabil că nu s-au mai purtat de mult timp discuţii la modul general şi cu cuprinderea tuturor acestor instituţii'', a precizat Câmpeanu.

Întrebată cum a rămas în funcţie şefa comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din judeţul Prahova, Viorica Oniga, după ce aceasta a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, Mariana Câmpeanu a explicat că aceasta a fost de fapt destituită, însă s-a cerut o păsuire de două luni, pentru că nu s-a găsit medic iar în aceste condiţii era imposibilă constituirea unei comisii de evaluare. 

"În perioada respectivă urmau să găsească un medic. Acum, ţinând cont de ceea ce s-a întâmplat, va trebui ca mult mai repede să găsească un medic. Este o problemă foarte serioasă pentru aceste comisii pentru că salarizarea este foarte mică şi, ca atare, medicii nu doresc să participe la aceste comisii, mai ales că aici ai o responsabilitate foarte mare şi un timp pe care trebuie să îl dedici acestei activităţi'', a precizat ea. 

Şeful de la Muncă a subliniat că în curând ar putea prezenta şi un plan restructurare totală a acestei activităţi de evaluare. 

"Dorim să unim activitatea de evaluare pentru persoanele cu handicap cu cea pentru pensii de invaliditate, pentru că o persoană trebuie evaluată o singură dată şi trebuie să o îndrepţi către partea spre care ai evaluat că are nevoie. Fie că este o persoană cu handicap şi are nevoie de o indemnizaţie sau de servicii sociale în acest sens, fie că este o persoană care se poate reintegra după o perioadă pe piaţa muncii şi, atunci, va primi aşa-zisa pensie de invaliditate pe o perioadă limitată de timp. Este o construcţie foarte mare, o restructurare totală a sistemului, iar acest lucru trebuie corelat şi cu reforma din Ministerul Muncii. Lucrăm deja la această construcţie'', a adăugat Câmpeanu.

Pentru a rezolva problema salarizării, ministrul a spus că va prezenta în Guvern şi un Memorandum pentru aplicarea legii unice a salarizării.

"Vom prezenta în Guvern şi un Memorandum în care să începem să aplicăm etapizat legea unică a salarizării, astfel încât să putem micşora aceste decalaje între nivelul minim şi maxim de salarizare şi, în acelaşi timp, cel puţin în prima etapă, din punctul de vedere al acestei legi se prevede o creştere a salarizării la rezidenţi. Această lege se va aplica după ce va fi aprobat în Guvern'', a spus ea.

Revenind la cazul din Prahova, ministrul a precizat că, prin sondaj, şi în urma sesizărilor primite sau care urmează să fie primite, persoanele care au primit certificate de invaliditate în mod fraudulos vor fi reevaluate.

"Ca să îi pot reevalua, ar trebui să îi ştiu pe cei care au primit aceste certificate. Noi vom face prin sondaj şi mai ales vom încerca în urma sesizărilor pe care le avem sau le vom avea să reevaluăm acele persoane care au obţinut în mod fraudulos certificatele. Este o problemă foarte importantă, pentru că nu e normal ca o persoană care are nevoie să nu primească un astfel de ajutor, iar o persoană aptă de muncă să primească astfel de certificate'', a conchis Mariana Câmpeanu.

Ieri, Tribunalul Prahova a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, Viorica Oniga, acuzată de luare de mită. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul Georgetei Oprea, acuzată de dare de mită. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2006-2012, în calitate de preşedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, Viorica Oniga a primit, în mod repetat, de la Georgeta Oprea şi de la alţi cinci intermediari sume de bani şi bunuri în valoare totală de aproximativ 97.200 lei, pentru a încadra în grad de handicap şi a elibera certificatele medicale aferente pentru un număr de 68 de persoane, în condiţiile în care acele persoane nu puteau fi încadrate în gradul de handicap stabilit şi nu puteau beneficia de facilităţile prevăzute de lege.

"Prin urmare, cele 68 de persoane identificate până la acest moment au primit, pe nedrept, indemnizaţii de handicap, bugete complementare personale şi indemnizaţii de însoţitor totalizând 1.146.200 lei, sumă ce reprezintă pagubă cauzată bugetelor locale din care au fost efectuate plăţile", se arată în comunicatul DNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ