EXCLUSIV! Ce spun parlamentarii despre modificările CODULUI ELECTORAL: care sunt candidaţii care vor primi bani de la stat

| 24 feb, 19:40

Discuţii aprinse între parlamentari în ceea ce priveşte noul sistem electoral. Parlamentarii din Comisia de Cod Electoral au votat astăzi reducerea numărului de membri pentru înfiinţarea unui partid politic, la trei persoane.

În plus, o altă măsură importantă se referă la finanţarea campaniilor electorale, iar parlamentarii au decis ca acestea să fie finanţate doar de către stat. Important, toate aceste decizii trebuie votate în plen pentru a deveni legi.

Dar aceste decizii sunt parţial contestate de către unii deputaţi. Deputatul UDMR Francisc Arpad Marton consideră că aceste decizii trebuie dublate de reducerea pragului electoral. Totuşi, pragul electoral a fost votat azi la nivelul de 5% (pentru partide) şi 8% (pentru alianţe), exact ca până acum.

Citeşte şi: Ţări din UE unde există partide cu 3 membri

Doar două partide în Parlament

Arpad Morton este de părere că pragul electoral este menţinut la acest nivel pentru ca partidele mici, nou înfiinţate, vor trebui să se alieze cu cele mari. În opinia acestuia, aceste decizii au fost luate de PSD şi de PNL pentru ca doar ele să rămână în Parlament, iar partidele mici să se alieze cu acestea.

Aceste măsuri sunt legate de un lanţ de decizii prin care se doreşte ca Parlamentul să aibă doar două partide mari. S-a stabilit ca un partid să fie înfiinţat din minim trei membri, dar nu s-a modificat pragul electoral, el rămâne la 5% pentru partide şi 8% pentru alianţe. Practic, partidele mici se vor alia cu cele mari, va fi o puzderie de partide care se vor alia cu cele mari. Dacă se dorea o prezenţă mare în Parlament, atunci se cobora pragul. Se doreşte atomizarea electoratului, noi ne-am opus acestei măsuri”, a declarat, pentru Obiectiv.info, Francisc Arpad Marton.

Totuşi, anumiţi membri ai Comisiei de Cod Electoral lasă o portiţă deschisă pentru o eventuală modificare a pragului electoral. “Argumentul principal pentru această decizie este faptul că nu vrem să restrângem dreptul oamenilor de a înfiinţa partide. Acest model există în Europa, în mai multe ţări europene. În privinţa pragului electoral, el s-a decis la 5%, dar se poate discuta. Pentru a primi finanţare, partidele trebuie să depăşească un anumit prag, trebuie să aibă candidaţi în mai multe judeţe”, a declarat liberalul Alin Tişe, pentru Obiectiv.info.

Citeşte şi: Comisia de cod electoral a votat pentru ca un PARTID SĂ POATĂ FI ÎNFIINŢAT DOAR DE TREI MEMBRI

O opinie asemănătoare a fost susţinută şi de deputatul Victor Dobre, care afirmă că orice discuţie este deschisă în privinţa pragului electoral.

Această schimbare a venit la iniţiativa societăţii civile, s-a dorit schimbarea sistemului. Deocamdată, pragul electoral rămâne la 5%, s-a votat astfel, dar, bineînţeles, orice poate fi modificat, orice e discutabil, se poate vota din nou. În privinţa finanţării, vor fi finanţate campaniile electorale pentru toţi candidaţii, dar deocamdată nu s-a precizat sumele exacte, au fost nişte discuţii de principiu, care vor continua în zilele următoare”, explică, pentru Obiectiv.info, deputatul PNL Victor Dobre.

Finanţarea campaniilor

Un alt punct important, decis azi în principiu, se referă la finanţarea campaniilor electorale. Potrivit parlamentarilor citaţi, vor fi decontate cheltuielile din campaniile electorale, dar numai pentru candidaţii care vor primi un anumit procent de voturi.

S-a stabilit să se acorde anumite sume pentru bannere, pentru afişe electorale, dar nu au fost stabilite încă anumite sume fixe. Un alt lucru important este faptul că nu se va da niciun ban în avans, ci doar după încheierea campaniilor.

Citeşte şi: SE REVINE la votul pe liste la alegerile parlamentare: Comisia de cod electoral a votat proiectul

Campaniile electorale vor fi finanţate de la bugetul de stat, dar bani vor primi doar acei candidaţi care primesc 3% din voturi. La fel va fi pentru partide. În privinţa candidaţilor independenţi, se vor deconta cheltuielile electorale doar pentru candidaţii care obţin 3% în circumscripţia lor electorală. Nu cred că această decizie va conduce la o mulţime de partide noi, ci la mai multe grupuri de iniţiativă. Pragul electoral rămâne la 5% pentru partide, 8% pentru alianţe, s-a votat rămâne bătut în cuie”, a declarat, pentru Obiectiv.info, Mihai Voicu, deputat PNL şi vicepreşedinte al Comisiei pentru Cod Electoral.

IDEI PRINCIPALE PE SCURT:

- Un partid politic va putea fi format doar din trei membri

- Campaniile electorale vor fi finanţate de la bugetul de stat, dar vor primi bani doar candidaţii care depăşesc un anumit procentaj de voturi (3%)

- Pragul electoral rămâne la 5% pentru partide, 8% pentru alianţe

- Toate aceste propuneri trebuie votat în plen pentru a deveni legi, deocamdată sunt la nivelul de acorduri de principiu

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 feb, 09:20
Adam
Afacere tip franciza
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ