EXPLOZIV: Cum încearcă GREII din politică să intervină la DNA

| 04 iun, 18:33

Independenta justitiei este una dintre principalele teme de discutie in ultima vreme, dar nu este o tema noua. Modul in care politicienii incercau sau chiar interveneau in dosare ramane insa necunoscut, desi banuieli au existat si mai exista chiar si acum.

Fostul procuror general si ulterior procuror sef DNA, Daniel Morar, dezvaluie cum in mandatele sale greii din politica incercau sa afle ce pregatesc parchetele, il sunau, ii cereau detalii. Intrebat cat de repede au incercat politicienii sa se imprieteneasca cu el, cum ar fi Adrian Nastase, el a raspuns:

"Destul de repede. Era momentul în care se vorbea de dosarul „Zambaccian”, închis la acea dată, însă era interesat dacă se redeschide. Era interesantă modalitatea de abordare. A fost aşa, patronizing. Mi-a arătat că e situat undeva deasupra, eu aşa am perceput, dar n-am avut nicio problemă. Însuşi modul în care m-a abordat: o şefă de cabinet să îmi spună să-l sun pe domnul Năstase… Şi i-am spus că nu am treabă cu domnul Năstase, dacă domnul Năstase doreşte, să sune. Şi a sunat şi a avut loc un dialog în care domnul Năstase mi-a spus că a luat referinţe despre mine, că am fost un student foarte bun. Cam aşa…", a spus Morar, pentru adevarul.ro, citat de stiripesurse.ro.

Calin Popescu Tariceanu, premier la acea data, nu ar fi incercat sa il contacteze, in schimb multi altii cu functii in stat au facut-o.

Citeste si: PROBLEME URIAŞE pentru fosta soţie a lui Cristi Borcea

"Nu cred că m-a sunat niciodată (n.r. Tariceanu). Însă să vă spun cum era situaţia la începutul muncii mele de procuror general şi apoi procuror şef al DNA, ce diferenţă enormă era între ce credeam eu şi ce credeau oamenii de la vârful politicii. În ianuarie 2006, s-a început cercetarea penală pentru viceprim-ministrul de la acea dată, George Copos. A fost un comunicat (pe 26 ianuarie 2016, n.red). L-am luat ca atare: e un dosar care merită cercetat. Nu atât pentru că era vicepremier, cât pentru faptul că era vorba de evaziune fiscală de câteva milioane de euro. Coincidenţă, în ziua în care DNA a dat comunicatul pentru începerea urmăririi penale, seara m-am dus la teatru. Am dat telefonul pe silenţios şi după două ore, când am ieşit de acolo, cred că aveam vreo 50 de apeluri. Era nebunie. Erau de la toată lumea care avea o funcţie în stat. Şi am înţeles că oamenii voiau să ştie înainte dacă voiam să declanşăm o cercetare", a mai spus Morar.

Fostul procuror sef al DNA considera dosarul lui Copos ca pe o 'declaratie de independenta' a DNA care le-a dat de inteles politicienilor ca institutia lucreaza fara ca ei sa stie ce dosare sunt instrumentate si ca aceste dosare ii pot viza.

"Cred că a surprins că era o mică declaraţie de independenţă, pentru început, a DNA. Face ceva ce oamenii politici nu ştiu. Sau cei care în mod obişnuit ştiau. Bănuiesc că anterior mai întâi ştiau oamenii politici. Poate că aveau ok sau nu dădeau ok, nu ştiu, e o supoziţie. În ziua în care DNA a dat comunicatul pentru începerea urmăririi penale a lui George Copos, seara m-am dus la teatru. Am dat telefonul pe silenţios şi după două ore, când am ieşit de acolo, cred că aveam vreo 50 de apeluri. Era o nebunie. (...) Politicienii şi-au închipuit că DNA va lucra, dar în direcţii care nu-i vizează", a mai spus Morar.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ