Fostul ministru Homostean, urmărit penal în cazul morții disidentului Gheorghe Ursu

| 19 ian, 14:01

Procurorul general Tiberiu Nițu a solicitat președintelui României formularea cererii de urmărire penală a lui George Homostean, fost ministru de Interne în perioada 1978-1987, pentru complicitate la infracțiuni contra umanității în cazul morții disidentului Gheorghe Ursu, a anunțat marți Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

"Faptele reținute în sarcina acestuia formează obiectul dosarului cunoscut generic 'Moartea disidentului Ursu Gheorghe Emil' aflat în instrumentarea procurorilor Secției Parchetelor Militare. (...) Deși faptele ce formează obiectul cauzei au fost comise anterior intrării în vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, act normativ ce stabilește procedura de urmat în cazul atragerii răspunderii ministeriale, având în vedere că normele de procedură sunt de strictă și imediată aplicare, procedura de sesizare a Președintelui României pentru a cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului ori fost membru al Guvernului este aplicabilă și în prezenta cauză", se arată într-un comunicat al PÎCCJ transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, Curtea Constituțională a stabilit că în privința mandatului de membru al Guvernului legea fundamentală nu a instituit imunitatea, ci o altă măsură de protecție și anume condiționarea dreptului de a cere urmărirea lui penală pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției.

"Această măsură de ocrotire a interesului public subzistă și după încetarea mandatului membrilor Guvernului, așa încât este evident că, în privința infracțiunilor comise în exercițiul funcției, punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului trebuie să se realizeze cu respectarea acelorași norme procedurale", se precizează în comunicat.

Inginerul Gheorghe Ursu, cunoscut disident anticomunist, a murit pe 17 noiembrie 1985 la Spitalul Penitenciar Jilava, în urma bătăilor primite în arest.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ