Fostul procuror Mihai Betelie, condamnat la patru ani închisoare cu executare

| 20 noi, 2014

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti Mihai Betelie a fost condamnat joi de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni.

Astfel, el a primit trei ani şi şase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, doi ani închisoare pentru fals intelectual, şase pedepse de câte 10 luni de închisoare pentru şase infracţiuni de fals în declaraţii.

Judecătorii au decis ca el să execute pedeapsa cea mai grea, de trei ani şi şase luni de închisoare, la care au adăugat un spor de şase luni.

Din cei patru ani se va scădea perioada reţinerii din data de 19 ianuarie 2012 şi cea a arestării preventive, 26 ianuarie - 15 mai 2012.

În acelaşi dosar, Bogdan-Nicolae Grigorescu, secretar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută.

De asemenea, Gheorghe Marin Dobre, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, a primit şase luni de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual.

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit DNA, în perioada iulie 2011 - ianuarie 2012, procurorul Mihai Betelie şi Bogdan Grigorescu au efectuat prin persoane interpuse activităţi de comerţ şi au participat la administrarea SC Enviroservice SRL în scopul obţinerii unor foloase materiale necuvenite.

'Atribuţiile de administrare a acestei societăţi comerciale, ai cărei reprezentanţi legali erau rude sau persoane foarte apropiate celor doi inculpaţi, au fost împărţite între cei doi inculpaţi care şi-au încălcat interdicţiile privitoare la incompatibilităţi prevăzute în statutul judecătorilor şi procurorilor şi, respectiv, în Legea administraţiei publice locale. În acest scop, cei doi inculpaţi s-au ocupat în fapt de administrarea acestei firme (cu obiect de activitate achiziţionarea deşeurilor colectate selectiv în vederea reciclării), implicându-se în mod direct în tot ceea ce însemna funcţionarea acesteia: relaţiile cu partenerii de afaceri, selecţia de personal şi plata salariilor, achiziţii de utilaje şi plata acestora, relaţiile cu unităţile bancare, distribuţia mărfurilor, plata chiriei etc', susţin procurorii.

De asemenea, în perioada septembrie - noiembrie 2011, Betelie i-a solicitat lui Hubert-Petru-Ştefan Thuma, vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal - Filiala Ilfov, să îl sprijine în demararea şi dezvoltarea activităţii firmei, apelând la prerogativele funcţiei sale de conducere a unei filiale locale a partidului politic respectiv.

Astfel, Thuma a intermediat legăturile dintre Betelie şi primarii unor comune şi oraşe din judeţul Ilfov, membri PNL şi i-a determinat pe aceştia să facă demersuri pentru bunul mers al afacerii procurorului.

DNA precizează că, în perioada noiembrie - decembrie 2011, în condiţiile în care o societate comercială aflată în relaţii contractuale cu firma acestora a încetat derularea unui contract din cauza existenţei unor nereguli, Betelie şi Grigorescu, profitând de funcţiile publice deţinute, au exercitat presiuni asupra reprezentanţilor societăţii pentru ca aceştia să încheie un act adiţional prin care firma să continue livrarea de deşeuri reciclabile către SC Enviroservice, deşi nu îndeplinea toate condiţiile legale în vederea achiziţionării unor astfel de deşeuri.

De asemenea, Betelie şi Dobre au determinat un notar public să autentifice, în 12 iunie 2008, un contract de vânzare-cumpărare de bunuri viitoare, atestând fapte nereale, în condiţiile în care notarul nu cunoştea acest aspect.

În plus, Mihai Betelie a mai încheiat şi un contract fictiv de împrumut, pe care l-a menţionat în cuprinsul declaraţiilor de avere depuse în calitate de magistrat în cursul anilor 2008 - 2010.

Tag-uri: CAB, DNA, mihai betelie
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ