Gânditor desprins din viitor. Un cardinal din Evul Mediu, despre legătura dintre Dumnezeu și extraterestrii

| 17 iul, 2014

Nicolaus Cusanus, numele latinizat al lui Nikolaus von Kues (Cusa), a fost un învățat german, savant multilateral, filosof și teolog, jurist, astronom și matematician, considerat drept cea mai importantă personalitate în cultura europeană a secolului al XV-lea.

În acele vremuri a te opune învățăturilor Bisericii era considerat un sacrilegiu, care de cele mai multe ori era pedepsit cu moartea. Pe lângă faptul că Nicolaus Cusanus a ajuns chiar și consilierul Papei din acele timpuri, cardinalul german nu s-a sfiit niciodată să vorbească deschis despre credințele sale.

Inițial l-a contrazis pe Aristotel cu teoria geocentrismului, pentru ca mai apoi să elaboreze mai multe documente în care explica ceea ce însemnă extratereștri și că ei își duc viața pe anumite planete din galaxia noastră.

Oficial, existența civilizațiilor extraterestre a devenit un fapt acceptat de către lumea științifică în secolul XX-lea. Cu toate acestea Nicolaus Cusanus, putem spune că a fost un gânditor desprins din viitor, care a avut neșansa să trăiască în trecut. Punctul său de vedere a fost unul tranșat și în acest fel și-a pus până și viața în pericol în momentul în care explica în cartea sa, De docta ignorantia, că numeroase civilizații extraterestre populează diverse planete din Univers.

“Mai degrabă decât să cred că suntem singuri în Univers aș crede că așa cum există viață pe Terra, așa sunt locuite numeroase planete din zonele solare. Fiecare zonă din Univers este locuită de ființe de divers rang și în acest fel, acest Pământ al nostru este locuit de ființe de tip inferior. Așa, presupun că în zona Soarelui sunt ființe de lumină, spirituale, iar în celelalte zone, precum și pe Terra, se găsesc mai mult ființe din materiale brute.”

Prin acest text, marele gânditor german sugerează pe cât se poate de clar existența unor ființe de lumină, sau așa-numiții îngeri, care trăiesc dincolo de lumea materială. Omul fiind născut pe o planetă rece, formată din materie brută, nu are cum să fie altfel, motiv pentru care este inferior. Cu toate acestea, Nicolaus Cusanus susținea că în inferioritatea lui materială, omul a fost dotat de către Dumnezeu cu un spirit, adică cu lumină din lumea de dincolo. Aceasta trebuia să-i confere un statut de supremație și evoluția sa să fie una mai lină spre absolut.

Teologul a mai dezbătut și mult controversatul subiect Dumnezeu. În perioada în care a trăit savantul german, ca și în ziua de astăzi, cei mai mulți oameni încercau să înțeleagă noțiunea de Dumnezeu. Nicolaus Cusanus scria că Pământul nu este centrul Universului, ci Dumnezeu se află acolo. Cu toate acestea, Universul nu este precum o sferă și nu are o circumferință, pentru că dacă ar fi avut-o ar fi trebuit să existe ceva și dincolo de el. În aceste condiții Universul pare a fi infinit, dar el nu este nici infinit, dar nici finit, notează efemeride.ro.

Dumnezeu este creatorul său și el este o ființă de lumină care nu face parte din lumea materială, dar cu toate acestea există în fiecare bucățică de materie.

Acestea sunt doar câteva dintre ideile expuse de savantul german, care probabil că în ziua de astăzi par o normalitate pentru cei mai mulți dintre noi, dar în acele vremuri erau considerate neortodoxe și lipsite de orice principiu etic. Nicolaus Cusanus a fost unul dintre cei mai importanţi gânditori ai omenirii și probabil că dacă ar fi trăit în vremurile actuale ar fi oferit omenirii și alte principii ale adevărului absolut.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 oct, 2014
mihai
De ce nu stergeti comentariile mai mult decat indecente ale unor ignoranti?
20 iul, 2014
Sfântul Zoof Ilie
Conflict în stil mafiot între două clanuri de serafimi şi heruvimi

Având reputaţia unui loc al liniştii şi al păcii, Raiul a fost, cu puţin timp în urmă, scena unui atac nemaiîntâlnit. Fiind înarmaţi cu săbii Jedi, câţiva membri ai clanului Serafimilor, au descins într-un loc de reuniune al rivalilor din clanul Heruvimilor. Disputa a izbucnit din cauza neînţelegerii generate de banii obţinuţi în urma pelerinajului organizat la moaştele făcătoare de minuni ale sfinţilor Pic şi Poc. Până la momentul intervenţiei trupelor speciale de apostoli, Bătaia Cea Ruptă din Rai a avut unele consecinţe nefaste pentru ambele tabere: veşminte sfâşiate, aureole sparte şi aripi fracturate.

Printre cei reţinuţi se numără şi Cuviosul Arsenie Cămătarul, temut membru al clanului Serafimilor, dat în urmărire generală pentru un lung şir de minuni comise cu sânge rece folosind sfântul Levier. “De fiecare dată s-a bazat pe relaţiile lui la Muntele Athos pentru a ocoli legea divină, dar iată că am reuşit să-l arestăm. Va posti şi va face canoane aspre pentru mult timp de acum încolo. Mai pe scurt, a dat de Đracu’.”, a declarat sfântul Gheorghe.

Părintele Coşmelie, purtător de cuvânt al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, susţine că mulţumită capturării membrilor celor două clanuri, Viaţa de Apoi a Raiului va putea reveni, în sfârşit, la normalitate.
19 iul, 2014
Părintele Cleopache
Ştiaţi că:
- Iisus s-a născut din mamă virgină, aceasta fiind fertilizată in vitro de către o fantomă ?
- deţine recordul mondial pentru cea mai lungă perioadă de abstinenţă sexuală şi anume 33 de ani ?
- exceptând faptul că era tâmplar, mai practica iluzionismul, medicina alternativă şi multe alte practici “magice” ?
- inelele lui Saturn sunt de fapt prepuţul lui Iisus, fapt dovedit de teologul Leo Allatius ?
- Biblia afirmă că Iisus era o forma de viaţă neconvenţională, fiind alcătuit din pâine integrală şi vin Chateau Cheval Rouge ?
- îi iubeşte atât de mult pe americani încat a ţinut secret mântuirea sa până în anul 1492 ?
- poate merge pe apă pe care o transformă în vin, pentru ca apoi, prin tranzitivitate, să poată merge şi pe vin ?
- a reuşit să se supună sacrificiului suprem chiar dacă, fiind atotştiutor, cunoştea faptul că după trei zile va învia ?
- a murit şi a înviat de peste 2000 de ori ?
- este primul caz uman confirmat de înălţare/decolare ?
- unul dintre hobby-urile sale este apariţia în visele schizofrenicilor ?
- numele său real este Conchita Wurst ?
19 iul, 2014
Iustin Pârvu
Dacă crezi că e momentul să se facă liturghie,
Pune-ţi sutana de aur, prinde-ţi părul c-o scufie.
Dacă vrei să dai cu-agheasmă ca să strângi de-o mică plasmă,
Ia busuiocul din grădină, bagă schema cea divină.
Orice moliftă îţi place, fă acuma cum îţi spun,
Vezi tămâia care zace şi mai dă-i cu fum !

Bate clopotul mai tare dacă vrei să mântuieşti,
Bagă-ţi limba în icoane dacă vrei să preaslăveşti !
Bate clopotul mai tare dacă vrei s-o arzi divin,
Bagă-ţi capu-n pangar, bagă-ţi capu-n pelerin !

Daca vrei să schimbi oraşul, dacă nu-ţi mai place Iaşiul,
Ia o nouă parohie, mai avută ca să fie,
Bagă cântul mult mai tare, ia un sponsor mai cu stare !
Daca ai intenţii bune dar vrei şi subvenţie,
Orice moliftă îţi place, fă acuma cum îţi spun,
Vezi tămâia care zace şi mai dă-i cu fum !

Bate clopotul mai tare dacă vrei să mântuieşti,
Bagă-ţi limba în icoane dacă vrei să preaslăveşti !
Bate clopotul mai tare dacă vrei s-o arzi divin,
Bagă-ţi capu-n pangar, bagă-ţi capu-n pelerin !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ