GHEORGHE MENCINICOPSCHI: Mi-e silă de tot ce se întâmplă

| 04 aug, 2014

Dosarul ICA. Gheorghe Mencinicopschi, co-inculpat în dosarul ICA, condamnat la 6 ani de închisoare în prima instanţă, a venit luni dimineaţă la Curtea de Apel unde are loc o nouă înfăţişare.

Dosarul ICA. "Mi-e aşa silă de tot ce se întâmplă încât nu am citit nimic din documente, este un stres nervos enorm mai ales când te ştii nevinovat", a declarat Gheorghe Mencinicopschi la sosirea la Curtea de Apel.

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti reiau luni dezbaterile în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care inculpat este şi preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu.

Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru că, susţin judecătorii în motivarea deciziei, el a urmărit "cu orice preţ" privatizarea ICA în favoarea firmei controlate de Dan Voiculescu, respectiv SC Grivco SA.

Mai mult, conform motivării deciziei instanţei Tribunalului Bucureşti, fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi, pentru a duce la bun sfârşit acest plan, a
participat, "în nume propriu" cu o "ofertă trucată" la licitaţia organizată de Agenţia Domeniilor Statului (ADS) în acest sens.

El a făcut acest lucru pentru "a da aparenţă de corectitudine şi competitivitate operaţiunii", potrivit judecătorului.

"Aspectul că inc. M.G. a participat în mod formal la licitaţia organizată de ADS pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni rezultă din faptul că acesta nu era interesat în mod real de preluarea societăţii întrucât nu dispunea de resursele financiare necesare unei activităţi de o asemenea amploare în condiţiile în care era salarizat de la bugetul de stat. (...) Totodată, aspectul că a fost influenţat de inculpatul V.D. (Voiculescu Dan - n.r.) în întreaga sa activitate managerială, rezultă si din faptul că după licitaţie a fost promovat pe linie de partid, (...) la propunerea inculpatului V.D.", menţionează judecătorul Tribunalului Bucureşti, în motivarea soluţiei.

În plus, în calitatea sa de director general al ICA, Mencinicopschi a solicitat ADS includerea în caietul de sarcini al licitaţiei a unor condiţii care "să sublinieze specificul instituţiei". Aceste condiţii, susţine instanţa, ar fi trebuit să asigure dezvoltarea institutului "în perspectiva aderării la UE", fapt care nu se susţine prin acţiunile fostului director.

"Relaţiile apropiate dintre inculpatul V.D. si inculpatul M.G., precum şi aspectul că acesta din urmă, ca şi ceilalţi inculpaţi, între care existau relaţii de prietenie sau subordonare, a urmărit să privatizeze în mod fraudulos în favoarea SC GrivcoSA , prin încălcarea dispoziţiilor legale, în pofida celor susţinute pe parcursul procesului penal, în sensul că dimpotrivă, a urmărit un scop nobil - continuarea activităţii de cercetare - sunt devoalate de declaraţiile inculpaţilor Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Corneliu Popa, Grigore Marinescu, în care precizează că era de notorietate la nivelul Academiei, că inculpatul M.G. urmărea să privatizeze în favoarea SC Girvco SA pentru că a fost recompensat prin sponsorizarea participării sale la simpozioane în străinătate", se menţionează în documentul citat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ