Greva din Sănătate se pregăteşte să ia o pauză

| 26 noi, 2013

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat că o decizie referitoare la organizarea grevei generale, anunțată deja pentru 28 noiembrie, va fi luată abia miercuri, după o nouă rundă de negocieri cu ministrul Eugen Nicolăescu, dar şi în funcţie de decizia liderilor de sindicat.

În contextul vizitei premierului chinez, Li Keqiang, şi a discuțiilor despre bugetul pe anul viitor, ştirea că ieri circa 100.000 de angajaţi din sănătate au participat la o grevă de avertisment aprope că a trecut neobservată. Poate părea ciudat că, deşi vorbim de o participare masivă a sindicaliştilor, protestele au avut o prezenţă mai degrabă secundară în mass-media, mai ales că vorbim despre o acţiune ce face parte dintr-o serie mai largă de mişcări sindicale.

Încă de la începutul lunii septembrie, Federația Sanitas, cea mai mare organizație sindicală a medicilor și asistenților medicali, a anunțat o grevă generală programată pentru cea de a doua jumătate a lunii noiembrie, precedată de mai multe proteste de avertisment, ca aceea de luni. De fapt, în ultimele în ultimele săptămâni, sindicaliștii din sistemul sanitar au desfăşurat mai multe acțiuni de protest, în aşteptarea grevei generale. Încă de la început, principalele nemulțumiri, au fost reprezentate de propunerile de reforme prezentate de ministrul Eugen Nicolăescu, de alocările bugetare pentru pentru anul viitor, precum și de salariile mici din sistem, mai ales în cazul medicilor rezidenți. Negocierile repetate dintre cei de la Sanitas şi reprezentaţii Ministerului Sănătăţii au avut deja unele rezultate, deşi liderii sindicali încă se declară nemulţumiţi de ce s-a obţinut.

Revenind la protestele de ieri, deşi membrii Sanitas au participat în număr mare la acţiunea preventivă, majoritatea celor care au protestat a fost constituită din cadre sanitare medii, infirmieri şi asistenţi medicali. În timp ce ei pichetau, un procent important din doctori, inclusiv rezidenţi, au încercat să îşi desfăşoare în mod normal activitatea, nealăturându-se protestelor. Chiar şi cei de la Evenimentul Zilei, ziar care în mod normal exagerează în prezentarea oricărei critici la adresa actualului executiv, au caracterizat acţiunile de ieri ca fiind “rahitice”.

În acest context, Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat că o decizie referitoare la organizarea grevei generale, anunțată deja pentru 28 noiembrie, va fi luată abia miercuri, după o nouă rundă de negocieri cu ministrul Eugen Nicolăescu, dar şi în funcţie de decizia liderilor de sindicat. În ciuda declaraţiei prim-vicepreşedintelui Sanitas, Marius Sepsi, conform căruia anunţul nu constituie o propunere pentru suspendarea grevei generale, este din ce în ce mai evident că acţiunile celor de la Sanitas şi-au pierdut suflul iniţial şi că membrii de sindicat sunt din ce în ce mai divizați în ceea ce privește continuarea acțiunilor de protest.

În plus, dacă liderii de sindicat vor continua să aibă o poziție în favoarea continuării generale, acțiunile de protest riscă să fie complet delegitimate. Executivul a făcut deja unele concesii, oferindu-le sindicaliştilor cam tot ceea ce se putea ţinând cont de situaţia bugetară din prezent. Ca urmare, a marșa pe o poziție inflexibilă, care poate pune în pericol sănătatea pacienţilor, în raport cu un executiv deschis la dialog nu doar că nu mai poate fi justificată, dar riscă chiar să ridice semne de întrebare în legătură cu adevăratele motivații ale liderilor sindicali.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
27 noi, 2013
cantautor
liderii sindicali sunt fie "delegitimati",fie actiunile"delegitime"...
sau invers..
depinde cine ii trimite ziaristului tema pentru ziua respectiva..
ei sunt,cu mici exceptii,de aproape 20 ani..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ