György Frunda: Iohannis rămâne președinte, dacă este ales, chiar și cu o decizie de incompatibilitate

| 27 oct, 2014

György Frunda, avocat și jurist, a declarat la Digi24 că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție asupra procesului în care Klaus Iohannis este acuzat de ANI de incompatibilitate nu are niciun efect asupra alegerii sale.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Din punct de vedere juridic, cred că decizia Curții este înțeleaptă. A renunțat la presiunile politice și și-a păstrat termenul de judecată. Un element care n-a fost adus în discuție și e foarte important e faptul că la Curtea Constituțională, pe 4 noiembrie, se va judeca constituționalitatea articolului pe baza căruia Agenția Națională de Integritate a stabilit incompatibilitatea domnului Iohannis. E normal deci ca Înalta Curte și toate celelalte instanțe să amâne, știind că există acest termen de judecată, judecarea cauzelor pentru după 4 noiembrie”, a spus György Frunda, la Digi.

„Tot din punct de vedere juridic, indiferent ce stabilește Curtea, după părerea mea, dacă domnul Iohannis ar fi ales, decizia potrivit căruia este incompatibil n-are niciun efect juridic asupra alegerii lui, pentru că potrivit legii dânsul nu poate să fie în funcția în care l-a stabilit incompatibilitatea sau o funcție similară. Evident că funcția de președinte a României nu este nici aceeași, nici similară cu cea de primar a unui municipiu din România”, a susținut consilierul premierului Victor Ponta.

„Este adevărat că președintele Republicii susține unul dintre candidați și încearcă să elimine pe cel de pe locul doi, pentru a avea pe doamna Udrea în finală. Nu se poate. Nu poate să-l scoată pe domnul Iohannis. Toate aceste exerciții, speculații, sunt pur teoretice, pentru că absolut toate sondajele arată o adevărată prăpastie în domnul Ponta și toți ceilalți contracandidați. Date fiind aceste lucruri și eu cred că premierul, candidatul la Președinție Victor Ponta, nu are nevoie de asemenea intervenții”, a subliniat György Frunda.

Pe de altă parte, György Frunda a evidențiat că „avem două articole de lege care se bat cap în cap”.

„Este vorba de articolul care este atacat la Curtea Constituțională și stabiliește incompatibilitățile și este vorba despre articolul din Legea administrației publice locale, care obligă primarii și instituția primăriei să aibă un reprezentant în aceste consilii de administrație ale apelor, piețelor și așa mai departe. Această contradicție trebuia de mult rezolvată, iar acum după alegeri legea ANI trebuie discutată, calm, relaxat și trebuie aduse niște soluții care să permită aplicarea unitară a legii”, a menționat consilierul premierului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ