Ioan Mircea Paşcu (PSD): Profesorii implicaţi în lucrările scrise de deţinuţi nu au făcut nimic ilegal

| 11 ian, 11:31

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu susţine că reducerea pedepsei ca urmare a realizării unei lucrări în detenţie este prevăzută de lege, iar în aceste condiţii se întreabă pentru ce să fie puşi profesorii coordonatori în discuţia "organizaţiilor de bază" ale instituţiilor academice, deoarece nu au făcut nimic ilegal, iar mai uşor ar fi să se schimbe legislaţia, potrivit Agerpres.

"'Sunt profesori, cercetători la instituţii de învăţământ superior, de cercetare din România, dar acţiunile dânşilor sunt acţiuni individuale. Sunt convins că în instituţiile de învăţământ superior sau instituţiile de cercetare vor avea grijă, prin prisma menţinerii prestigiului lor, să discute subiectele acestea şi să ia decizii', a declarat duminică, la Digi 24, ministrul Educaţiei. Să înţelegem de aici că urmează ca, pe baza îndemnului de mai sus, instituţiile academice unde îşi desfăşoară activitatea profesorii respectivi (că doar este autonomie universitară, nu-i aşa?) îi vor trage la răspundere pentru că au sprijinit aplicarea legii? Căci prevederea reducerii pedepsei ca urmare a realizării unor lucrări în detenţie este, din câte ştiu, prevăzută de lege! Şi atunci, pentru ce să fie puşi profesorii respectivi în discuţia 'organizaţiilor de bază' ale instituţiilor academice de care depind, că nu au făcut nimic ilegal? Doar pentru că 'autorităţile' nu sunt mulţumite cu existenţa acestei prevederi de reducere a pedepselor? Nu e mai uşor să schimbi legea?", a scris Paşcu, pe pagina sa de Facebook. 

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Adrian Curaj, a declarat duminică că profesorii universitari şi cercetătorii implicaţi în realizarea lucrărilor ştiinţifice de către persoane aflate în închisoare au acţionat în nume personal în aceste proiecte. 

"Cred că subiectul acesta (al lucrărilor ştiinţifice din închisori - n.r.) este într-un spaţiu mai amplu legat de etică şi integritate academică. De asemenea, nu cred că este un subiect care să aibă un singur răspuns. Pe de altă parte, profesorii, cercetătorii, cei care sunt implicaţi în aceste cazuri sunt implicaţi în nume personal, deci nu sunt abordări instituţionale. Sunt profesori, cercetători, la instituţii de învăţământ superior, de cercetare din România, dar acţiunile dânşilor sunt acţiuni individuale. Sunt convins că în instituţiile de învăţământ superior sau instituţiile de cercetare vor avea grijă, prin prisma menţinerii prestigiului lor, să discute subiectele acestea şi să ia decizii", a spus, la Digi 24, ministrul Educaţiei. 

El a insistat pe responsabilitatea instituţiilor de învăţământ superior şi a instituţiilor de cercetare în aceste cazuri. 

"Insist pe responsabilitatea instituţiilor de învăţământ superior şi a instituţiilor de cercetare, numai acolo există expertiza necesară să decidă asupra unui subiect sau altul. În cazul nedorit al unor decizii nepotrivite sau lipsei de decizie vom vedea dacă la nivelul consiliilor consultative ale ministerului poate fi făcut ceva, însă niciun consiliu, la momentul acesta, nu are în atribuţii astfel de lucruri", a spus Curaj.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ