Iohannis – și țara lucrurilor bine făcute din vorbe

| 30 sep, 2014

Urmând modelul promovat de Traian Băsescu, Klaus Iohannis propune punerea în aplicare a unui program care va pune în pericol echilibrul macroeconomic realizat cu eforturi considerabile de către cabinetele conduse de Victor Ponta. Toate promisiunile edilului de la Sibiu sună bine pe hartie însă acestea vor crea un deficit bugetar uriaș care va fi suplimentat doar prin măsuri de austeritate.

După luni întregi în care nu a emis nicio idee din viziunea sa asupra modului în care are de gând să gestioneze funcția supremă în stat, candidatul ACL la alegerile din noiembrie, Klaus Iohannis și-a lansat cu mare pompă programul prezidențial la Palatul Parlamentului din fața prompterelor ajutătoare.

Intitulat ”România lucrului bine făcut”, programul prezidențial al lui Klaus Iohannis conține o serie de promisiuni fără acoperire pentru a capta atenția electoratului. Din șirul angajamentelor transpuse în planul comunicat luni seara la Palatul Parlamentului, liberalul propune o serie de măsuri economice fără a explica de unde va face rost de fonduri pentru a le pune în practică. Mai exact, candidatul ACL propune alocarea unor bugete mai mari pentru Educație, Sănătate, Apărare și reducerea TVA la 19%.

Pe lângă implementarea unor măsuri aspre de austeritate, în 2010, partenerii de alianță ai lui Klaus Iohannis și Traian Băsescu au decis creșterea peste noapte a TVA de la 19% la 24%, sărăcind românii și falimentând multe companii, ceea ce a adâncit și mai mult țara noastră în sărăcie. Acum, liderul liberal propune în mod ipocrit un program care să readucă TVA la 19%, fără a sugera un parcurs spre îndeplinirea acestui obiectiv sau fără o analiză care să arate sustenabilitatea acestei măsuri. Reducerea TVA va însemna un deficit de 2,7 miliarde de euro, ceea ce va strica echilibrul bugetar.

Citeşte şi: Klaus Iohannis se transformă în candidatul păpușă

În afară de reducerea TVA, președintele PNL propune și majorarea bugetelor unor ministere, chiar dacă șeful statului nu are astfel de atribuții. Astfel, liderul ACL propune creșterea bugetului pentru Sănătate la 6% din PIB și a celui pentru Armată la 2%. Majorarea bugetelor pentru domeniile sănătății și apărării reprezintă un deziderat pentru orice guvern responsabil. Însă, Klaus Iohannis nu a venit în fața românilor și cu soluțiile care să permită adoptarea unor bugete mai mari. Adoptarea unor asemenea măsuri nu se poate face fără o analiză în prealabil care să permită sustenabilitatea bugetului. În cazul în care s-ar adopta peste noapte propunerea lui Klaus Iohannis, majorarea bugetului pentru Sănătate la 6% ar avea un impact de 3,1 miliarde de euro iar suplimentarea bugetului Armatei ar costa statul încă 0,8 miliarde de euro.

Urmând modelul promovat de Traian Băsescu, Klaus Iohannis propune punerea în aplicare a unui program care va pune în pericol echilibrul macroeconomic realizat cu eforturi considerabile de către cabinetele conduse de Victor Ponta. Toate promisiunile edilului de la Sibiu sună bine pe hartie însă acestea vor crea un deficit bugetar uriaș care va fi suplimentat doar prin măsuri de austeritate și prin creșterea taxelor și impozitelor, exact așa cum au făcut în 2010 actualii parteneri de alianță ai președintelui PNL. Implementarea măsurilor propuse de președintele PNL în 2015 ar avea un impact bugetar total de 6,4 miliarde de euro, ceea ce ar mări deficitul bugetar de la 1,4%, cât este în prezent, la peste 5,5% din PIB și ar împinge România în procedura de deficit excesiv.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ