Klaus Iohannis se transformă în candidatul păpușă

| 30 sep, 2014

Devine evident că lui Klaus Iohannis încă îi este greu să țină un discurs bazat doar pe niște notițe, îi trebuie, asemenea unui prezentator de știri, să citească mecanic ce i-au scris alții.

După ce s-a lansat oficial sâmbăta trecută, candidatul ACL la prezidenţiale, Klaus Iohannis, şi-a prezentat luni programul pentru alegeri intitulat pompos ”România lucrului bine făcut”. Într-un discurs ținut la Palatul Parlamentului, în prezenţa a aproape 800 de persoane și moderat de Emil Hurezeanu, liderul PNL a încercat să convingă auditoriul că viziunea sa despre cum trebuie să arate țara noastră este superioară celei prezentate de alți candidați. Evenimentul, un amestec eclectic între o a doua lansare a candidaturii lui Iohannis, dezbatere de idei și simplu discurs politic, a reprezentat încercarea liderului PNL de a da o replică la viziunea pentru următorul deceniu prezentată de Victor Ponta.

Citeşte şi: Klaus Iohannis candidat. Confesiunea religioasă – o problemă pentru Klaus Iohannis în relaţia cu electoratul

Mai interesantă decât reuniunea în sine au fost culisele sale așa cum ele reies dintr-un articol publicat de cei de la Gândul și intitulat sugestiv “Cum învaţă Klaus Iohannis SĂ VORBEASCĂ în public. Proba prompterului”. Astfel, imaginea pe care jurnaliștii i-o creează lui Iohannis este una a unui politician puțin experimentat în ceea ce privește susținerea unui discurs și care are nevoie de promptere atent calibrate atunci când trebuie să vorbeasă în public.

De fapt, prompterele montate în lateralul candidatului au reprezentat, alături de Iohannis, vedetele evenimentului, fiind remarcate în relatările majorității jurnaliștilor care au participat la lansare. Explicația este una simplă, și anume aceea că liderul PNL a fost criticat anterior în mass-media pentru modul în care nu știe să își citească discursurile. Soluția găsită a fost de a folosi tehnologia modernă pentru a încerca să se creeze senzația că Iohannis chiar vorbește liber.

Astfel, devine evident că liderului PNL încă îi este greu să țină un discurs bazat doar pe niște notițe, ci trebuie, asemenea unui prezentator de știri, să citească mecanic ce i-au scris alții. Cât despre capacitatea de a mobiliza masele prin propria elocvență, aceasta îi lipsește cu desăvârșire lui Iohannis, discursul acestuia părând mai degrabă cel al unui android cu capacități limitate de comunicare.

Departe de a reprezenta simple coincidențe, toate aceste elemente sunt reprezentative pentru experiența politică a lui Klaus Iohannis. Să nu uităm că precedentele competiții electorale la care a participat s-au desfășurat pe plan local, în Sibiu, unde edilul era deja arhicunoscut și nu trebuia să depună eforturi semnificative în campanie. În schimb, alegerile prezidențiale reprezintă un joc la un alt nivel, în care trebuie să dovedești că meriți câteva milioane de voturi, dacă vrei să câștigi.

Citeşte şi: SONDAJ: Iohannis, mai periculos pentru Ponta în turul 2 decât Antonescu

Dacă ar fi fost mai experimentat, Klaus Iohannis și-ar fi prezentat viziunea pentru România în timpul lansării din Piața Victoriei, unde a ales doar să îl atace în mod gratuit pe principalul său contracandidat. Desigur, este greu să faci acest lucru atunci când și un discurs eminamente ofensiv de genul celui citit sâmbătă este primit cu indiferență de auditoriu. Astfel, a devenit logic de ce consilierii lui Iohannis au ales să facă lansarea proiectului său de țară într-un cadru controlat, în care participanții să fie colaboratori apropiați și membri de partid aflați în funcții relativ înalte. Cu alte cuvinte, cei care au urmărit la televizor evenimentul de luni au avut ocazia de a vedea o piesă de teatru atent repetată, în care toți din sala erau actori și în care nici măcar sufleuri, sau înlocuitorii lor hi-tech, nu erau cât de cât discreți.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ