Iohannis, la Iași: Cea mai importantă lecție a evenimentului de acum 156 de ani este puterea solidarității

| 24 ian, 13:25

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, sâmbătă, la Iași, unde a participat la manifestările prilejuite de împlinirea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, că puterea solidarității este "cea mai importantă lecție a evenimentului de acum 156 de ani".

"Dragi români, cu gândul la marii noștri înaintași, și la domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, cred că cea mai importantă lecție a evenimentului de acum 156 de ani este puterea solidarității, priceperea de a construi un consens în jurul unui ideal național. Au existat și atunci voci, și nu puține ori neînsemnate, care au afirmat că Moldova a fost sacrificată și o bună bucată de vreme mulți oameni nu s-au împăcat cu această idee. Privind în urmă, putem afirma, fără să greșim, că ideea de consens înseamnă tocmai puterea și abilitatea de a renunța la interese particulare pentru a construi mari proiecte", a afirmat, în discursul rostit la Iași, președintele Iohannis.

Șeful statului a arătat că, așa cum s-a întâmplat acum un secol și jumătate, și clasa politică de astăzi trebuie "să se ridice la înălțimea idealurilor pe care națiunea română le nutrește".

"În spatele unității și solidarității unei națiuni trebuie să stea responsabilitatea. A fiecăruia dintre noi, dar mai cu seamă a clasei politice. A celor aleși să reprezinte interesele și să împlinească aspirațiile acestui popor. Responsabilitate este un cuvânt pe care va trebui să îl redescoperim. Nu doar în vocabularul politic, ci ca fundament pentru decizii și acțiuni", a spus Iohannis.

Șeful statului a amintit că modernizarea și occidentalizarea au stat la baza ideii de unire, iar înaintașii au conectat Principatele la modernitatea europeană prin reformele interne și acțiunile de politică externă.

"Însă au existat și restanțe. Renunțarea la centralism este până astăzi una din restanțele societății românești pe care va trebui s-o ameliorăm cu calm, cu chibzuință și într-un timp rezonabil. Principiul descentralizării a fost agreat inclusiv în divanurile ad-hoc, dar nu a fost niciodată pus în practică", a susținut președintele Klaus Iohannis.

El și-a încheiat discursul dorind tuturor românilor să privească această zi "cu bucurie, cu încredere în forțele proprii și în România".

"Suntem la Iași, cel mai mare oraș de la granița de răsărit a Uniunii Europene. Însă la numai 150 de kilometri, dincolo de Prut, sunt frații noștri din Republica Moldova. Gândurile noastre se îndreaptă și către ei, pentru că ne leagă nu doar comuniunea de istorie, ci și de aspirații. Nu doar trecutul și moștenirea lui, ci și viitorul, în sensul apartenenței la spațiul comun european. Doresc tuturor românilor să privească această zi cu bucurie, cu încredere în forțele proprii și în România!", a spus șeful statului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ