Adrian Năstase îi desfiinţează pe Mircea Dinescu şi Andrei Pleşu: Securiştii din administraţia centrală

| 26 ian, 10:45

Preşedintele Klaus Iohannis vizitează, la această oră, depozitele de arhivă ale Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) de la Popeşti Leordeni. Vizita sa este apreciată şi de Adrian Năstase care a precizat pe blogul său că este "o iniţiativă bună" precizând totodată că spaţiile respective au fost puse la dispoziţia CNSAS, în 2003, de către guvernul pe care l-a condus.

"Astăzi, Presedintele Klaus Iohannis va face o vizită la depozitele de arhivă ale CNSAS din Popesti Leordeni. Consider că este o inițiativă bună. M-am gândit, în aceste condiții, să reamintesc – oare câți știu? – că spațiile respective au fost puse la dispoziția CNSAS, în 2003, de către guvernul pe care l-am condus. Poate că, în felul acesta, membrii PSD care au încă unele complexe legate de acuzele că ar aparține unui partid "comunist", vor înțelege, încă o dată, această formă de manipulare", a scris fostul premier Adrian Năstase, pe blogul său.

Fostul premier scrie că acea operațiune s-a realizat într-un context intern în care PSD și guvernul Năstase era acuzat de neocomunism și securism de către opoziția formată din PD și PNL și societatea civilă. Totodată amintește "efectele politice şi parlamentare ale rezultatelor anchetei Comisiei Predescu asupra CNSAS – februarie 2003".

Totodată, Adrian Năstase amintește și contextul extern: "ofensiva mediatică a unor membri ai Colegiului CNSAS (Andrei Pleşu, Mircea Dinescu) în media conservatoare germană apropiată CDU împotriva guvernului PSD, pe tema clivajului comunism/anticomunism. Externalizarea şi "germanizarea" temei CNSAS în timpul deschiderii noului sediu al Ambasadei României la Berlin, prin atacurile lui Andrei Pleşu şi ale lui Mircea Dinescu împotriva PSD".

Adrian Năstase scrie că Guvernul era conștient de ideea "necesităţii unei arhive ca spaţiu administrativ al CNSAS si rezolvarea printr- o abordare pragmatică", inițial fiind evaluare două spații. "Întâlnirea pe care am avut-o cu membrii Colegiului a constituit baza administrativă a rezolvării spaţiului de arhivă al CNSAS (octombrie 2002-Palatul Victoria). În iulie 2003, am aprobat Protocolul de punere la dispoziţia CNSAS a unui spaţiu de depozitare pentru arhivă din incinta Unităţii Teritoriale 350 Popeşti Leordeni a Agenţiei Naţionale pentru Rezervele Statului ANRS.

În baza aprobării guvernamentale s-a încheiat, ulterior, Convenţia între CNSAS şi ANRS (7 septembrie 2003) de punere la dispoziţia Consiliului a spaţiului de depozitare de la Popeşti- Leordeni. Soluţia tehnico-administrativă adoptată de guvernul pe care l-am condus a fost similară modelului ceh prin care s-au transferat arhivele Securităţiii cehoslovace (StB) la Pardubice".

Iohannis se încăpăţânează să păstreze vie memoria lui Ceauşescu în viaţa românilor. Gestul care a stârnit numeroase reacţii

Mai multe AICI.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 ian, 18:42
Un susținător...
Reiau rugămintea, adresată și altor domni redactori: Ajunge, destul, basta cu informații, citate, sfaturi, palavre, indicații de-ale lui Adrian Năstase! Acest apel nu trebuie argumentat. E logic și legic.
Vă mulțumesc!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ