Iohannis: Opțiunea României este să-și consolideze credibilitatea strategică, într-un context geopolitic extrem de sensibil

| 09 iul, 14:53

Opțiunea României este să-și consolideze credibilitatea strategică, asigurată prin predictibilitate și continuitate în politica externă și în cea de securitate și apărare, dar și prin întărirea democrației și a statului de drept, în actualul context geopolitic 'extrem de sensibil' și într-o regiune marcată în prezent de conflicte active și de deteriorarea relațiilor dintre NATO și Federația Rusă, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-un interviu pentru agenția media The European Times.

"Actualul context geopolitic este extrem de sensibil. Am luat în considerare particularitățile sale în elaborarea Strategiei Naționale de Apărare a Țării. România se află într-o regiune caracterizată de mult timp prin existența conflictelor înghețate și marcată în prezent de conflicte active și de deteriorarea relațiilor dintre NATO și Federația Rusă", a afirmat șeful statului.

"În acest context, opțiunea României este să-și consolideze credibilitatea strategică, asigurată prin predictibilitate și continuitate în politica externă și în cea de securitate și apărare, dar și prin întărirea democrației și a statului de drept", a declarat Klaus Iohannis, precizând că parteneriatul strategic cu SUA și apartenența la NATO și UE reprezintă bazele politicii externe a României.

În privința aderării la Spațiul Schengen, șeful statului a spus că România îndeplinește de câțiva ani toate criteriile tehnice, exprimându-și regretul că "au existat decizii politice din partea unor state care au determinat amânarea aderării" la spațiul european de liberă circulație.

"Vom continua să luăm toate măsurile necesare pentru a ajunge la o soluție pozitivă la nivel politic. Aș vrea să spun, totuși, că România acționează ca și cum ar fi deja parte a Spațiului Schengen. Rezultatele bune înregistrate, de exemplu, în lupta împotriva terorismului atestă faptul că suntem un partener de încredere și că acționăm în conformitate cu statutul unei țări membre Schengen", a precizat el, în interviul apărut miercuri pe site-ul The European Times.

Klaus Iohannis a mai spus că nu crede că "la nivelul opiniei publice europene se poate vorbi despre o imagine preponderent negativă și profund distorsionată a României și românilor".

"Percepțiile diferă de la un caz la altul și de la o țară la alta. A lupta împotriva stereotipurilor și a prejudecăților nu este simplu deloc. Dar românii din străinătate demontează astfel de mituri prin comportamentul lor decent și onest și prin munca lor onorabilă. Există numeroși români care sunt dovezi ale încrederii, profesionalismului și excelenței în diferite domenii, în statele unde lucrează și la prosperitatea și dezvoltarea cărora contribuie", a subliniat el.

"Îi consider pe acești cetățeni ambasadori ai țării noastre. Prin munca lor, ei construiesc, într-o mare măsură, imaginea și prestigiul României în lume", a mai afirmat șeful statului, adăugând că acest lucru nu înseamnă că "diplomația și instituțiile românești nu ar trebui să adopte o atitudine hotărâtă și activă în construirea unei imagini obiective și corecte a României în străinătate".

Iohhanis a afirmat totodată că angajamentul său ca președinte este "de a transforma România într-o țară puternică și prosperă". "Toate acțiunile mele urmăresc acest obiectiv esențial. România a intrat într-o nouă epocă a istoriei sale, iar votul de la 16 noiembrie 2014 a demonstrat că românii, indiferent dacă locuiesc în țară sau în străinătate, își doresc cu fervoare ca democrația, prosperitatea și statul de drept să devină realități în România", a adăugat el.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 iul, 14:58
mariana
merita interesul tau
Avem nevoie imediat de oameni extrem de seriosi si care vor sa colaboreze cu noi urgent intr-o activitate part-time sau full-time, la alegere, cu castiguri rapide de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ