Klaus Iohannis: Trebuie întărite granițele exterioare ale UE și aici nu vorbesc despre granițele noastre

| 11 noi, 10:11

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri, la Palatul Cotroceni, că va participa la summitul ue - africa şi la Consiliul European extraordinar, ambele evenimente în Malta. Tema centrală a discuţiilor va fi criza migranţilor.

UPDATE Klaus Iohannis, declaraţia integrală, aşa cum a fost ea redată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale:

"Bună ziua! Astăzi şi mâine sunt convocate două întâlniri internaţionale importante. Prima este un summit între Uniunea Europeană şi ţări din Africa, iar a doua întâlnire este un Consiliu European Extraordinar. Ambele întâlniri se vor desfăşura în Malta. Voi participa la ambele întâlniri.

Prima, summitul Uniunii Europene cu ţări din Africa, îi reuneşte pe toţi reprezentanţii ţărilor din Uniune şi un număr foarte mare de lideri de state şi de guverne din Africa. Scopul acestei întâlniri este de a găsi cele mai bune căi pentru a opri migraţia pe aşa-numita rută sudică, care de obicei ajunge, prin Italia, în Europa. Este evident că aici avem nevoie de un mecanism de sprijin pentru ţările africane pentru a fi în situaţia să controlăm şi să îngrădim această migraţie. 

A doua întâlnire, Consiliul European extraordinar, va avea ca şi temă centrală tot migraţia, însă ne vom concentra mai degrabă pe o abordare generală. După întâlnirile pe care le-am avut în ultimele luni de zile s-a văzut că este încă nevoie de foarte multă coordonare pentru a progresa într-un control eficient al fluxului de refugiaţi. Vom discuta, cu siguranţă, despre întărirea controlului la graniţele exterioare ale Uniunii Europene, despre gestionarea fluxurilor de refugiaţi şi, cu siguranţă, vom discuta şi despre aşa-numitele hot spoturi, locurile unde vor fi primiţi şi înregistraţi refugiaţii.

Poziția României, pe care o voi prezenta atât la summit, cât și Consiliul European extraordinar este poziția deja binecunoscută, nu avem motive să schimbăm această poziție. Dacă ar fi să rezum foarte pe scurt: România este solidară cu celelalte state membre din Uniunea Europeană și dorește, împreună cu acestea, să găsească cele mai bune soluții pentru a putea gestiona acest flux important de refugiați. România are un control riguros la propriile granițe și nu au apărut nici un fel de probleme specifice la noi în țară. România este implicată în foarte multe acțiuni europene și internaționale care vizează acest fenomen, suntem foarte implicați în agenția Frontex, suntem parte și suntem implicați și în alte acțiuni organizate atât la nivel european, cât și la nivel internațional, de exemplu prin ONU.

România este de părere că e nevoie de o colaborare strânsă atât cu țările de origine, cât și cu țările de tranzit pentru a controla fluxul de refugiați. Pentru țările de origine este nevoie, de obicei, de măsuri de sprijin și de pacificare; pentru țările de tranzit este nevoie de o colaborare intensă pentru a le ajuta să gestioneze la rândul lor și să îngrădească fluxul de refugiați. România este de acord să se implice în toate aceste măsuri. De asemenea, suntem de părere că trebuie întărite granițele exterioare ale Uniunii Europene și aici nu vorbesc despre granițele noastre, care funcționează foarte bine, ci de alte granițe pe unde intră fluxul în Europa."

 

Klaus Iohannis va susţine miercuri, la ora 11.30, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă, potrivit unui anunţ făcut de Administraţia Prezidenţială.

Citește și:  Klaus Iohannis: Îl desemnez pe dl Dacian Cioloş pentru funcţia de premier al României

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat marţi pe Dacian Cioloş, fost comisar european pentru Agricultură, pentru funcţia de prim ministru al României. Cioloş a fost de acord cu preluarea mandatului de premier, angajându-se să lucreze în colaborare cu Parlamentul. El a vorbit de un guvern de tehnocraţi.

Citește și: Lista cu miniștri din Cabinetul lui Dacian Cioloș

Tag-uri: Klaus Iohannis
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ