Klaus Iohannis își asumă statutul de copie și continuator al politicii lui Traian Băsescu

| 20 aug, 2014

Klaus Iohannis preşedinte. Așa cum a făcut cu atâtea alte teme majore, de interes pentru români, Klaus Iohannis s-a răzgândit complet.

Klaus Iohannis candidat. Într-un interviu acordat ziarului Puterea la începutul acestei săptămâni, Klaus Iohannis, candidatul la funcția de președinte al României din partea ACL, și-a dat în sfârșit arama pe față. Întrebat dacă, în eventualitatea în care ar câștiga scrutinul prezidențial, ar fi dispus să colaboreze cu premierul Victor Ponta, președintele PNL a dat un răspuns pe cât de franc, pe atât de îngrijorător pentru România. ”În condiţiile în care bătălia pentru Cotroceni se va da între mine şi premierul în funcţie, câştigarea de către mine a alegerilor prezidenţiale echivalează inclusiv cu o sancţiune a primului-ministru. Prezidenţialele reprezintă o nouă relegitimare şi o reaşezare a scenei politice. Dacă cetăţenii consideră că proiectul meu pentru România este mai potrivit decât cel al domnului Ponta, atunci Alianţa Creştin-Liberală va avea toată legitimitatea să formeze în jurul său o nouă majoritate parlamentară care, prin moţiune de cenzură, să dea jos Guvernul Ponta”, a spus Iohannis.

Citeşte şi: Alegeri prezidenţiale 2014. KLAUS IOHANNIS pierde tot mai mult teren în fața lui VICTOR PONTA

Să remarcăm mai întâi că afirmația contrazice flagrant o altă declarație a lui Klaus Iohannis, făcută cu doar câteva zile înainte, într-un interviu acordat ziarului Gândul. Atunci, Iohannis se lăuda că, dacă va ajunge președinte va demonstra că se poate colabora cu un premier de altă culoare politică. ”Ceea ce vreau eu este să arăt că se poate colabora chiar de pe poziţii doctrinare politice diferite şi voi dovedi acest lucru”, spunea atunci Iohannis.

Între timp însă, așa cum a făcut cu atâtea alte teme majore, de interes pentru români, Klaus Iohannis s-a răzgândit complet. Acum nu mai pune problema unei coabitări cu un premier susținut de o majoritate cu o coloratură politică diferită de cea a președintelui ales, ci avansează direct ipoteza unei recalibrări a acesteia care să conducă la înlocuirea guvernului în funcție.

În toată această ecuație Iohannis nu pomenește nimic de legitimitatea obținută prin vot de actuala majoritate în urma alegerilor din decembrie 2012. La fel cum a procedat și Traian Băsescu în 2009, candidatul ACL este gata să arunce România în criză politică și să impună o majoritate ilegitimă în raport cu voința exprimată de către români la urne.

Scenariul expus de Klaus Iohannis devoalează nu doar adevărata filiație politică a președintelui PNL, care după cum se vede, copiază punct cu punct modelul politic brevetat de Traian Băsescu, ci și adevărata miză a candidaturii sale.  Doar un naiv mai poate crede, în contextul declarației lui Klaus Iohannis, că acesta dorește să ocupe cea mai înaltă funcție în stat de dragul României. În realitate, așa cum Iohannis ne-o spune verde în față, președintele PNL râvnește la poziția de șef al statului fiindcă o asemenea funcție poate fi utilizată pentru planul său și a celor care îi stau în spate de acaparare a puterii.

ACL, adică Vasile Blaga și alți rechini din fostele guvernări PDL-iste pe care alegătorii i-au trimis să facă penitență în opoziție pentru tot răul pe care l-au făcut României, nu visează decât să se întoarcă la putere. Și, fiindcă nu au cum să o facă în mod legitim, speră că o vor putea face pe ușa din dos, construind o majoritate ilegitimă, validată de Iohannis de la Cotroceni, în pofida votului electoratului.

Citeşte şi: De ce îi cere Klaus Iohannis votul lui Traian Băsescu

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ