Klaus Iohannis vrea să-l pună premier pe Traian Băsescu

| 20 aug, 2014

Varianta cu Cătălin Predoiu premier este doar o fumigenă aruncată în spaţiul public pentru a acoperi intenţia reală a lui Klaus Iohannis de a-l numi pe Traian Băsescu la conducerea guvernului.

Klaus Iohannis a declarat luni, într-un interviu pentru cotidianul Puterea, că dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, va încerca împreună cu ACL să creeze o nouă majoritate în Parlament, printr-o moţiune de cenzură, care să demită Guvernul Ponta. „În condiţiile în care bătălia pentru Cotroceni se va da între mine şi premierul în funcţie, câştigarea de către mine a alegerilor prezidenţiale echivalează inclusiv cu o sancţiune a primului-ministru. Prezidenţialele reprezintă o nouă relegitimare şi o reaşezare a scenei politice. Dacă cetăţenii consideră că proiectul meu pentru România este mai potrivit decât cel al domnului Ponta, atunci Alianţa Creştin-Liberală va avea toată legitimitatea să formeze în jurul său o nouă majoritate parlamentară care, prin moţiune de cenzură, să dea jos Guvernul Ponta”, a declarat Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis își asumă statutul de copie și continuator al politicii lui Traian Băsescu

Această declaraţie a lui Klaus Iohannis vine în contradicţie flagrantă cu alte două poziţionări publice recente ale liderului liberal. Mai întâi, pe 12 august, la desemnarea sa drept candidat al ACL pentru alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis a susţinut că îl va desemna pe Cătălin Predoiu ca premier, dacă va ajunge la Cotroceni. Apoi, duminică, la câteva zile după ce i-a promis prim-vicepreşedintelui PDL funcţia de prim-ministru, liderul liberal a declarat că probabil va fi obligat să accepte pentru o vreme guvernul actual, refuzând însă ideea unui pact de coabitare. „Această majoritate parlamentară de acum va ţine până cel târziu în 2016, când vom avea alegeri generale”, a declarat candidatul ACL într-un interviu pentru cotidianul Gândul, adăugând că, dacă va ajunge președintele României, va demonstra că se poate colabora cu un premier de altă culoare politică.  ”Ceea ce vreau eu este să arăt că se poate colabora chiar de pe poziţii doctrinare politice diferite şi voi dovedi acest lucru”, spunea atunci Iohannis.

Aşadar, într-un interval de mai puţin de zece zile, preşedintele PNL se contrazice de trei ori cu privire la relaţia pe care o va avea cu Executivul condus de Victor Ponta, în cazul în care va câştiga alegerile din toamnă. La prima vedere aceste declaraţii contradictorii ar sugera că Iohannis nu are o poziţie clară cu privire la ce urmează să se întâmple cu guvernarea dacă va ajunge la Cotroceni. Ceea ce nu ar fi de fapt departe de adevăr. Numai că este vorba despre un discurs voit haotic. Şi aceasta pentru că scopul candidaturii lui Klaus Iohannis nu are nicio legătură cu binele României, ci cu dorinţa liderilor ACL de a ajunge din nou cu orice preţ la putere. Or, cum ACL nu are majorotate parlamentară, este evident că pentru a concretiza un asemenea scenariu vor avea nevoie de sprijinul lui Traian Băsescu şi al PMP-iştilor săi.

Citeşte şi: Alegeri prezidenţiale 2014. KLAUS IOHANNIS pierde tot mai mult teren în fața lui VICTOR PONTA

Aşa încât, declaraţiile lui Klaus Iohannis au de fapt rolul de a testa care dintre variantele propuse îi este mai pe plac preşedintelui în funcţie. Cireaşa de pe tort este aceea că, în mod evident, varianta cu Cătălin Predoiu premier este doar o fumigenă aruncată în spaţiul public pentru a acoperi intenţia reală a candidatului ACL de a-l numi pe Traian Băsescu la conducerea unui cabinet votat de o majoritate ilegitimă în raport cu votul din decembrie 2012.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ