KOVESI: Frică de DNA? Un motiv inventat!

| 12 mar, 20:09

”Eu și procurorii din DNA ne dorim doar să nu mai trăim într-o Românie în care ești nevoit să dai mită pentru ceea ce ți se cuvine de drept”, a spus Laura Codruța Kovesi la o dezbaterea organizată de Grupul pentru Dialog Social. Aceasta spune că nimănui nu trebuie să îi fie frică de DNA dacă este un om cinstit.

Procurorul-șef al DNA a spus că nu există dosare bazate doar pe denunțuri, așa cum susțin, în ultima perioadă, unele persoane. ”Nu exista un dosar bazat doar pe un denunt. Dupa ce se face sesizarea, denuntul, procurorul incepe investigatia. Dar denuntul trebuie coroborat cu alte probe: expertize, inregistrari etc. Intr-adevar, sunt foarte multe dosare finalizate fara interceptari. In conditiile in care avem un nou Cod Penal care schimba putin regulile jocului – si am vazut recent pentru coruptie o condamnare de 22 de ani de inchisoare – sigur ca inculpatul se uita la beneficiile legi si nu la procuror. Categori nu ne intemeiem probatoriul doar pe declaratii sau denunturi. Cand se face un denunt, prima intrebare a procurorului este: cum putem dovedi? Azi spus de patria procurorilor, ma indoiesc de asta. Statisticile arata ca in Romania sunt 7144 de arestati, din care 155 sunt ai DNA. Faceti socoteala. Acest zgomot de catuse este vizibil din cauza calitatii persoanelor investigate si lipsa unor investigatii din partea altor unitati de parchet. In 2014, au fost peste 9000 de dosare, 1.600 dosare deschise pe baza denunturilor de la cetateni”, informează Revista 22.

Citeşte şi: KOVESI, anunţ DEVASTATOR: Avem în lucru Dosarul EADS

Șeful DNA a explicat că denunțătorii nu scapă de răspunderea penală, așa cum ar putea crede unii: ”Ne ghidam dupa un singur criteriu. Cel care denunta este aparat prin lege. Cand denunta, persoana e aparata prin lege. Cel care sesizeaza. Vorbim de persoanele care participa la infractiunea de coruptie. Cel care da sau primeste mita. Toate aceste persoane sunt trimise in judecata, dar pedeapsa lor e redusa la jumatate. Nu exista o regula, nu exista procuror care spune: “denunta-l pe X si vei fi liber”. Asta decide instant de judecata. Este un criteriu utilizat la nivel international. Exista oameni care primesc sentinta cu executare, desi au facut denunturi. Nu putem preciza public, acest lucru il verifica judecatorul. Este un control simplu, orice magistrat poate face acest control. Noi suntem supusi unui dublu control: CSM si instantele de judecata. Folosim un singur criteriu: cel legal”.

Laura Codruța Kovesi a vorbit și despre presiunile la adresa DNA: ”Simtim presiuni pentru ca am atins o zona sensibila. Noi ne continuam activitatea. Raspunsul nostru consta in continuarea muncii de calitate in instrumentarea dosarelor. Este dificil sa explicit fiecare pas pe care il faci, mai ales pentru o institutie de rigoarea DNA. Nu facem telejustitie, munca la tv este facuta de jurnalisti. Este de inteles curiozitatea publica, insa am vazut diverse comentarii: dosarul e bun sau rau. Daca nu cunosti dosarul, nu poti avea un punct de vedere obiectiv. (...) Sunt foarte multe presiuni exterioare, din partea politicienilor. Dar eu nu simt presiuni pentru ca nu vorbesc cu ei. Nu exista alte discutii decat cele in cadru organizat, institutional. Cand voi simti presiuni directe asupra mea, le voi face publice. Exista alte presiuni: de timp, in spatiul public, atacuri personale. Da, exista.”.

Citeşte şi: Sondaj IRES: DNA, instituţia în care românii au cea mai mare încredere deşi nu au auzit de Kovesi

Șeful DNA a răspuns și întrebării ”De ce acum?”: ”Sunt mai multi factori. Numarul mare de dosare in DNA: 5400 de dosare lucrate de 80 de oameno.Stocul de dosare e extrem de mare si e preluat din anii anteriori. In al doilea rand, sunt fapte sesizate la un an sau doi de la comitere. In aceste dosare avem anumite probe de administrat. Mecanismul privind instrumentarea unui dosar presupune un anumit orizont de timp. Dosarele depind de cum poti administra probatoriul. Vorbim de dosare foarte complexe, pe care nu le poti solutiona intr-o luna”.

Kovesi a comentat și acuzațiile politicienilor, conform cărora nu se mai fac licitații și nu se mai mișcă economia de frica DNA: ”Frica de semnătură e un motiv inventat. Unui om cinstit nu are de ce să îi fie frică să își pună semnătura pe acte oficiale”.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 mar, 08:07
Andrei Pop
familia la nevoie se cunoaste....si se reuneste
varul vicepresedintelui PSD national,Vanghelie,retinut
Vanghelie,idem
cumnatul Presedintelui PSD national,Ponta,retinut
Ponta,.....
13 mar, 09:30
Sultanescu Ion
pe surse.ro
Ei bine, se pare că lucrurile s-au schimbat de vineri până luni. Jurnaliștii din presa locală au aflat că Laurențiu Ciurel i-a adus aminte lui Victor Ponta de ”datoriile” mai vechi și i-a transmis că nu merge singur la pușcărie, informează presa locală.

Ciurel i-a transmis premierului că nu va merge singur la pușcărie, aluzie la combinațiile financiare ale celor doi, care au debutat în 2007 – 2008, cu contractul încheiat de Complexul Energetic Rovinari, condus atunci de același Ciurel.

Pentru acel contract, Ciurel este în prezent urmărit penal de Direcția Națională Anticorupție. Mai mult, contractul vădit ilegal de vânzare de cărbune în Serbia, sub prețul de producție, a fost încheiat de Ciurel cu acceptul lui Ponta, chiar în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale
13 mar, 11:53
ladi gaga
DNA cere încuviinţare pentru ARESTAREA lui Dan Şova

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ