Liberalii doar mimează că vor guvernarea

| 13 mar, 17:34

Liberalii doar mimează că vor guvernarea, pentru că altfel și-ar dezamăgi electoratul. Riscurile preluării puterii acum sunt prea mari și pot duce la pierderea la scor a alegerilor parlamentare de la anul.

Când liberalii vorbdeși visează la o nouă majoritate guvernamentală și preluarea puterii, cele două voturi din Parlament le-au spulberat visele liberalilor de a ocupa prea curând Palatul Victoria.eau despre debarcarea lui Tăriceanu de la conducerea Senatului, a venit votul pentru un nou judecător la CCR și-am văzut că majoritatea despre care vorbesc cei din PNL există doar în mintea lor și a unor realizatori de televiziune. A urmat episodul moțiunii simple pe fonduri europene de la Camera Deputaților. Semnată de 109 peneliști, aceasta a obținut doar 96 de voturi „pentru” și de aproape două ori mai multe „împotriva”, un adevărat eșec pentru PNL, care n-a reușit să mobilizeze nici măcar proprii semnatari, ce să mai vorbim despre parlamentarii altor partide.

Citeşte şi: Coaliția a decis angajarea răspunderii Guvernului pe noul Cod Fiscal

Așadar, deși visează la o nouă majoritate guvernamentală și preluarea puterii, cele două voturi din Parlament le-au spulberat visele liberalilor de a ocupa prea curând Palatul Victoria. Până și cel pe care se bazează cel mai mult, președintele Iohannis, a declarat într-un interviu că el nu este Băsescu să facă și desfacă în Parlament, iar cel mai bine ar fi să evităm o criză politică și un nou guvern să se instaleze în urma alegerilor generale din 2016.

Foarte probabil, nici cei din PNL nu își doresc atât de tare guvernarea. Poate doar Predoiu, care deja se prezintă prin străinătate ca fiind viitorul prim-ministru al României. Dacă ar fi să o luăm logic, un guvern PNL ar trebui să se bazeze pe o majoritate fragilă, formată din traseiști, ceea ce presupune negocieri intense și mari compromisuri. De asemenea, ar trebui să guverneze pe baza unui buget realizat de alții, nu ar putea să-și pună în aplicare propria viziune, iar orice eșec, oricât de mic, ar putea fi folosit împotriva sa de către PSD, care a dovedit deja că știe să performeze în opoziție.

Citeşte şi: Cât de onest va fi noul PNL în problema fiscalității?

De fapt, liberalii doar mimează că vor guvernarea, pentru că altfel și-ar dezamăgi electoratul. Riscurile preluării puterii acum sunt prea mari și pot duce la pierderea la scor a alegerilor parlamentare de la anul. Dacă ar prelua guvernarea în acest moment, prima lor sarcină dificilă va fi proiectul noului Cod Fiscal. Cum ar vedea electoratul abandonarea acestuia și a tuturor reducerilor de taxe pe care le prevede? Pentru că mai mult ca sigur PNL nu și-ar asuma un proiect pe care Ponta pariază enorm, apreciat de toată lumea (mai puțin PNL, desigur), și care prevede un impact bugetar net de -6,8 mld de lei în 2016, pentru care guvernul deja strânge bani. Noul Cod Fiscal este un proiect gândit pe termen mediu și lung, care va crea o mică pagubă la bugetul de stat în primii ani, dar pe baza căruia se va produce mult mai mult în anii care vor urma. El poate fi privit ca o investiție: azi bagi banii, iar abia peste ceva timp ții recuperezi și mai faci și profit. Ei bine, ce politician ar vrea să vină la guvernare în asemenea condiții și să își asume un asemenea risc? Nu mai bine îl lasă pe Ponta să își asume tot riscul, eventual îi mai pun și bețe în roate?  Cam asta face PNL acum. Agită apele, mimează că vrea preluarea puterii, dar de fapt așteaptă să se împiedice Ponta, în speranța că din 2016 va avea un guvern doar al său.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ