Listarea Electrica – record pentru România

| 30 iun, 2014

Listare Electrica. Privatizarea Electrica prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti creează premisele unor oferte asemănătoare și pentru alte firme deținute de stat.

Listare Electrica. Joia trecută s-a încheiat oferta publică inițială a Electrica, principalul distribuitor de energie electrică din România și, pe măsură ce vineri au apărut primele informații despre rezultatul final, a devenit din ce în ce mai evident că listarea la bursă a companiei a reprezentat un succes. La finalul procesului, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că "Acesta este cel mai mare IPO de până acum din România, iar fondurile-record obţinute din listare vor fi folosite pentru investiţii. Credem că atragerea de investitori privaţi prin listarea liderului în distribuţia şi furnizarea de electricitate de pe piaţa românească va contribui la creşterea transparenţei şi a eficienţei Electrica, având un impact pozitiv, atât asupra profitabilităţii acesteia, cât şi asupra preţului şi calităţii serviciilor prestate utilizatorilor şi consumatorilor finali".

Citeşte şi: Surpriza de proporţii – noi scăderi de costuri în facturile romanilor

Privatizare Electrica. Încă de la bun început se știa că privatizarea Electrica prin intermediul Bursei de Valori București va reprezenta cea mai mare ofertă de listare din istoria pieței de capital din țara noastră. De asemenea era evident, având în vedere obiectul de activitate și cota de piață, că titlurile de valoare la Electrica reprezintă o investiție sigură, de natură să aducă dividende constante.

Astfel, rezultatul final nu a mirat pe nimeni, cele 1,95 miliarde lei (444,3 milioane euro) obținute prin oferta publică iniţială derulată în perioada 16-25 iunie, reprezentând dovada încrederii investitorilor din piață într-o companie extrem atractivă. Din acest punct de vedere este important faptul că în ultima zi a ofertei, Electrica a exercitat dreptul de realocare a până la 5% din acţiunile destinate investitorilor instituţionali către tranşele investitorilor de retail, decizie ce demonstrează că interesul pieței pentru companie a fost mai ridicat decât se aștepta inițial. De fapt, apetitul investitorilor din retail a fost atât de mare încât ei au plasat ordine în valoare cumulată de peste 2 miliarde de lei (circa 458 mil. euro) și ar fi putut subscrie singuri 84% din ofertă.

Pe de altă parte, fondurile obținute vor fi folosite pentru modernizarea infrastructurii Electrica, putând duce inclusiv la scăderea costurilor de transport pentru energia electrică destinată consumatorilor industriali și casnici. Așa cum observa sâmbătă și premierul Victor Ponta: "Am obţinut aproape 2 miliarde de lei pentru partea de acţiuni listată şi, prin decizia Guvernului nostru, acei bani nu se duc la buget, ci rămân în societate pentru a fi investiţi în infrastructura de energie, asta însemnând, în primul şi în primul rând, alături de alte lucruri, infrastructura spre est, spre Moldova, dar, sigur, şi în restul ţării".

Citeşte şi: Câţi bani a obţinut Electrica din listarea la bursă. Preţul pe acţiune este de 11 lei

Listare Electrica. Însă, pe lângă importanța pe care a avut-o operațiunea pentru viitorul companiei, privatizarea Electrica prin intermediul BVB creează premisele unor oferte asemănătoare și pentru alte firme deținute de stat. Rezultatul final al listării Electrica repreprezintă în plus un semnal de încredere pe care investitorii l-au dat pieței bursiere din România, care dacă va ști să exploateze cu succes momentul are toate șansele să înregistreze creșteri spectaculoase în lunile următoare. În final, s-ar putea ca aceia care au de câștigat de pe urma privatizării Electrica să nu fie doar cei care au achizițioant acțiuni, ci și alte companii interesate să atragă capital investițional.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ