Macovei îi ridică statuie lui Morar și o taie de pe listă pe Kovesi

Monica Macovei și Daniel Morar au cu siguranță mai mult decât o simplă solidaritate de breaslă, pentru că aceasta nu presupune perierea reciprocă.  Ca în povestea cu oul și găina, este greu de spus cine a făcut primul pas în această lingușeală susținută, care are în mod evident la bază o solidaritate politică și interese de altă natură.

Dacă prin octombrie Morar îi ridica statuie ex-ministrului de Justiție, pe care o vedea ”singură în fața tuturor”, acum, în noiembrie vine rândul acesteia să-i întoarcă proaspătului judecător CCR favorul. Daniel Morar ”este un erou al acestei țări”.

Am trăit să vedem și episodul acesta, iar, ca în epoca stalinismului cel mai întunecat, cu binomul Ana-Pauker-și-cu-Dej format din nou la vârf, care se sprijină reciproc și ”bagă spaima în burgheji”, cu mențiunea că burghezii vizați suntem noi, adică toți ceilalți cetățeni, exceptați de la privilegiul și beneficiile pe care le oferă dispozitivul de periere mai sus descris. Ar fi multe de menționat despre laudele deșănțate pe care și le adresează cei doi reciproc, fără jenă, în văzul lumii.

Emoția de factură lirică pe care o descria Daniel Morar în octombrie, despre cum o vedea pe Monica Macovei singură împotriva unui Parlament, nu lasă loc de dubii referitoare la poziționarea acestuia față de algoritmul democratic, pentru care instituția legislativului este însăși cheia de boltă. „M-a impresionat, mi s-a părut simbolic. Un om singur, un om față-n față cu un întreg Parlament... ne-a impresionat pe noi, pe toți procurorii” a declarat acesta, fără să-i pese de semnificația vorbelor aruncate într-o doară... Niște procurori, ne gândim noi, nu sunt un cenaclu de poezie și ar trebui totuși să vadă ansamblul, adică instituția și statul pe care-l deservește aceasta, cu mult înainte de a se emoționa în fața unui individ – fie acesta chiar și ministru al unui vremelnic executiv – care se opune întregului construct social și democratic. În fond, de ce nu ar recunoaște numiții procurori mai degrabă tabloul familiar al infractorului, care și el se opune singur-singurel Parchetului, fără a trezi prin această atitudine emoția privitorilor. Greu de spus.

La fel și Monica Macovei, care omite cu nonșalanță de ce ar trebui țara să-i fie recunoscătoare lui Daniel Morar, cel puțin înainte ca acesta sau altcineva să dea un răspuns clar numeroasele acuze și speculații care s-au tot auzit la adresa celui care este perceput și azi ca cel care ar putea spune multe despre ”scutul de protecție” care-l ocrotește pe Traian Băsescu de rigorile legii. Prea multe dosare trase pe dreapta pentru un singur erou, nu credeți, distinsă doamnă fost-ministru al Justiției?

Dar dincolo de aceste dizgrațioase efuziuni, pe care ziariștii, analiștii și observatorii politicii autohtoni sunt nevoiți să le suporte pe viu și fără spor de toxicitate, suntem în prezent martorii unor regrupări de forțe și rearanjări de interese politice pe cât de subterane pe atât de interesante. Monica Macovei a fost numită oficial pe lista locurilor eligibile ale PDL la alegerile europarlamentare. Din acest punct încolo orice speculații referitoare la eventuale apropieri dintre aceasta și Traian Băsescu pot înceta de drept. Monica Macovei a trecut public în tabăra lui Vasile Blaga. De aici și substratul discursului de premiere al lui Daniel Morar. Acesta nu este doar un simplu erou, ci și responsabilul unei stări de fapt care a fost tulburată pentru început de impunerea Laurei Codruța Kovesi la conducerea DNA. Din clipa în care Daniel Morar a fost nevoit să părăsească DNA-ul, interese obscure de tot felul riscă să fie deconspirate și să apară cetățenilor acestei țări în clar și la lumina zilei. Eroul doamnei Macovei nu mai este acolo, de aici și declarația sa, fără echivoc: „Eu aș fi foarte nefericită să văd că DNA se schimbă cu o sutime. Ponta și Antonescu au urât DNA de când s-a format și atacă și vor să îl desființeze. Daniel Morar este un erou al acestei țări și ar trebui să fie recunoscut ca atare. Vorbesc în calitatea sa de procuror-șef al DNA. (...) Ponta minte, amenință și vrea să subordoneze justiția”, a precizat aceasta într-o emisiune de televiziune. Ceea ce nu a spus, completează fiecare. Laura Codruța Kovesi pare să nu mai ofere suficiente garanții pentru vechea echipă care dorește menținerea unui status-quo sub care numai domniile lor știu în prezent ce se ascunde. Acesta este esențialul expozeului televizat ținut de Monica Macovei: nu ping-pong-ulcu laudele lui Morar, ci semnalul de alarmă privitor la actuala șefă a DNA. Care pare să nu mai facă parte din tabăra fidelilor ”eroi” pe care-i glorifică cu atât sârg Monica Macovei, singurul demnitar român care a avut tupeul să ceară vreodată interceptări fără mandat judecătoresc.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 noi, 2013
cornel
ferenczy strikes again
Ferenczy agramatule, nu exista nici in limba romana nici in latina cuvantul "status-quo". Uita-te in dictionar, analfabetule. Poate ai auzit undeva cuvatul statu-quo, dar l-ai repetat prost ca un papagal prost.
Nu te mai lega de oamenii din institutiile statului. Ai de citit pana sa ajungi sa o critici pe Monica Macovei.
19 noi, 2013
esticretindecitetratez
uite cine vorbește
Bă, ginta latină! Mai pune mâna pe un google, mai fă un cornel, pardon, un cornet :)) http://en.wikipedia.org/wiki/Status_quo
20 noi, 2013
cornel
educatia precara strikes again
Bai estimaicretindecatattila, pune mana pe manualele de limba romana. Daca ti-ai facut educatia pe wiki, ai ramas cu sechele.
18 noi, 2013
Stef
denigrare
Articolul denigreaza doua personalitati care au facut ca Justitia sa inceapa sa functioneze in tara asta! Este exact stilul Antenei 3, menit sa loveasca in cei care pericliteaza interesele marilor corupti!
19 noi, 2013
pantelimon4ever
esti sigur?
Mie mi se pare c, dimpotriva, articolul descrie o stare de fapt, cu citate chiar. Ca doar nu a pus autorul laudele alea in gura celor vizati. Cat despre cum au facut acestia sa mearga justitia in Romania, am impresia ca nu prea stii despre ce vorbesti. Ai macar o idee vaga cate dosare blocate are numai Basescu? Vorbiti si voi aiurea, sa va aflati in treaba. Sau sunteti platiti la numarul de comentarii si injuraturi?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ