Mâine începe Bookfest la Romexpo. Invitatul special pentru ediția din acest an este Polonia

| 27 mai, 2014

Cea de-a IX ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2014, care se va desfăşura între 28 mai şi 1 iunie la Romexpo, va reuni peste 300 de evenimente propuse de cele 200 de edituri participante, care le vor oferi cititorilor peste 1.000.000 de volume, a anunţat marţi preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, Grigore Arsene, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Librăria Bastilia.

'Vor fi prezenţi cu toţii la Bookfest - de la creator, la autor, trecând prin editor şi distribuitor. Publicul poate să vadă cum se produce o carte', a spus Arsene, care şi-a exprimat satisfacţia că în ciuda dispariţiei unor edituri, numărul celor care au apărut a fost mai mare.

El a menţionat că la ediţia actuală a încercat să reducă din costurile participării la Salon a editurilor.

Nume mari ale culturii române îşi dau întâlnire şi în acest an cu publicul, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici, Neagu Djuvara, Lucian Boia, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Vladimir Tismăneanu, Oana Pellea, George Banu, Aurora Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Florin Iaru, Mircea Daneliuc, Emil Brumaru, Ion Bogdan Lefter, Livius Ciocârlie, Ileana Mălăncioiu, Bedros Horasangian, Marta Petreu, Marius Chivu, Daniela Zeca Buzura, Daniel Cristea Enache, Gabriel Chifu, Andrei Cornea fiind doar câteva dintre personalităţile prezente la această ediţie.

Printre noutăţile prezentate la Bookfest se numără două noi volume apărute la Humanitas, semnate de Lucian Boia: 'Primul Război Mondial' şi 'Dosarele secrete ale agentului Anton: Petru Comarnescu în arhivele Securităţii' (volum editat de autor).

Tot pentru pasionaţii de istorie, Neagu Djuvara lansează o ediţie ilustrată din 'Civilizaţii şi tipare istorice' iar Vladimir Tismăneanu va fi prezent cu o reeditare a volumului său de referinţă 'Stalinism pentru eternitate: O istorie politică a comunismului românesc'.

De asemenea, la Editura RAO va fi lansat volumul de analiză '7 teme fundamentale pentru România', cu un cuvânt înainte de George Cristian Maior.

Mircea Cărtărescu va lansa o ediţie de colecţie 'Orbitor' iar Radu Paraschivescu va bucura publicul cititor cu o nouă colecţie de perle - 'Muşte pe parbrizul vieţii' (Editura Humanitas).

Pasionaţii de teatru pot răsfoi noul volum al lui George Banu 'Monologurile neîmplinirii' (Editura Polirom), dar şi prima colecţie de scrieri ale marelui teoretician polonez al artelor spectacolului, Jerzy Grotowski, care va apărea la Editura Nemira, cu un cuvânt înainte de George Banu.

Tot la Editura Nemira va apărea şi antologia Emil Brumaru '111 cele mai frumoase poezii', criticul literar Alex. Ştefănescu va lansa la Editura All 'Texte care n-au folosit la nimic' iar Ioan Bogdan Lefter îşi va prezenta volumul 'Alţi postmoderni' (Editura Paralela 45).

Un loc special în programul Bookfest îl vor ocupa copiii, nu numai pe 1 iunie, ci pe toată perioada evenimentului, aceştia având un spaţiu special amenajat unde vor putea participa la ateliere, lecturi şi evenimente special gândite pentru ei.

Editurile Humanitas Multimedia, Humanitas, Humanitas Fiction, Arthur, Corint Junior, Curtea Veche Publishing, Nemira, Paralela 45, RAO, Vellant au pregătit prima ediţie Bookfest Junior, adică patru zile de lansări de carte pentru copii şi adolescenţi, întâlniri cu autori, ateliere de desenat şi de teatru.

'Ideea de a avea un târg paralel dedicat copiilor este un lucru foarte important şi ne-am dori ca toţi copii din Bucureşti să fie acolo', a subliniat Grigore Arsene.

Leszek Bialy, director adjunct al Institutului Polonez, a declarat că participarea Poloniei la Bookfest este o mare onoare, dat fiind că literatura ţării sale este cunoscută publicului românesc, începând cu Sienkiewicz şi până la scriitorii contemporani.

'Participarea Poloniei ca ţară invitată la Bookfest 2014 este cu siguranţă cel mai important proiect al Institutului Polonez din acest an şi unul dintre cele mai importante evenimente organizate de Institutul Polonez din Bucureşti. Suntem mândri că le putem prezenta literatura polonă cititorilor români în cadrul unei manifestări de amploarea Bookfest', a declarat Leszek Bialy.

Sub sloganul 'Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel', Institutul Polonez a pregătit o serie de manifestări menite să promoveze literatura polonă şi să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani, dar şi clasici polonezi, a spus Bialy.

El a anunţat că joi, de la ora 17,30, la Scena Agora, Curtea Veche Publishing va lansa volumul autobiografic 'Visuri şi secrete', de Danuta Walesa, soţia fostului lider legendar al 'Solidarităţii' şi preşedinte al Poloniei, Lech Walesa. Emil Hurezeanu va intra într-un fascinant dialog cu autoarea, alături de Piotr Adamowicz, Leszek Bialy şi Ştefania Nalbant.

Polonia îşi va prezenta cele mai bune producţii culturale pornind de la reportajul literar, care este o veritabilă specialitate poloneză, şi până la activism social, vizitatorii putându-se întâlni cu nume precum Malgorzata Rejmer, autoarea reportajului 'Bucureşti. Praf şi sânge', Pawel Huelle, unul dintre cei mai importanţi prozatori contemporani din Polonia, căruia îi va fi publicat al doilea volum în limba română, culegerea de povestiri 'Eram singur şi fericit', Janusz Leon Wisniewski, al cărui roman 'Singurătate pe net', tradus deja în numeroase limbi şi ecranizat în Polonia, a fost recent publicat în România.

Dorota Maslowska, autoarea romanului postmodernist 'Albă ca Zăpada şi roşu bolşevic', a cărui apariţie a transformat literatura polonă, stârnind un scandal de proporţii şi devenind un bestseller, va promova ediţia română a acestei cărţi şi va participa la spectacolul-lectură cu piesa sa 'Între noi e totu' bine' şi va concerta împreună cu formaţia sa de electro-punk în clubul bucureştean 'Eden'.

Poezia poloneză va fi reprezentată de Ryszard Krynicki şi Wojciech Bonowicz, cel din urmă fiind invitat şi pentru a prezenta opera poetică a lui Tadeusz Rozewicz.

Irena Kozminska, activistă socială şi iniţiatoarea campaniei 'Întreaga Polonie le citeşte copiilor', care a avut un mare succes în promovarea lecturii în Polonia, va prezenta acest proiect iar Aleksandra Malecka, împreună cu publicul cititor, va încerca să prevadă viitorul literaturii în lumea internetului, tehnicilor multimedia şi a crizei permanente de timp pentru citit.

Pe parcursul Bookfest vor avea loc proiecţii de filme documentare despre câţiva dintre laureaţii polonezi ai premiului Nobel pentru literatură: Henryk Sienkiewicz (1905), Wladyslaw Reymont (1924), Czeslaw Milosz (1980) şi Wislawa Szymborska (1996).

Majoritatea evenimentelor organizate de Institutul Polonez vor avea loc la Romexpo (la standul Poloniei, aflat în pavilionul C4, standurile unor edituri partenere ale Institutului şi pe scena din pavilionul C4).

În perioada premergătoare Salonului, precum şi pe întreaga durată a acestuia, în tot oraşul se vor desfăşura o serie de evenimente conexe Bookfest, precum proiecţia unei serii de filme şi ecranizări ale unor romane poloneze ('Literatura în cinema', în colaborare cu Club Control), o serie de spectacole-lectură ('Literatura pe scenă', în colaborare cu UNATC) şi un joc urban ('Literatura pe stradă'). Tot în perioada Bookfest, Grădina Verona va găzdui o expoziţie de ilustraţii pentru copii, intitulată 'Faună, floră şi piraţi' ('Literatura în ilustraţie', în colaborare cu Librăria Cărtureşti).

Participarea Poloniei ca ţară invitată la Bookfest 2014 beneficiază de sprijinul Institutului Cărţii de la Cracovia.

La conferinţă a fost prezent Janusz Leon Wisniewski, scriitor polonez invitat la Bookfest, şi Piotr Marciszuk, preşedintele Federaţiei Europene a Editorilor.

Accesul la Bookfest şi la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit, programul de vizitare fiind următorul: miercuri, 28 mai, joi, 29 mai şi duminică, 1 iunie - 10,00-20,00, iar vineri, 30 mai şi sâmbătă, 31 mai - 10,00-21,00.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2014 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

Proiect cofinanţat de Ministerul Culturii, Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ