Marko Bela: Ceea ce se întâmplă azi în România este eșecul politicii bărbătești

| 21 noi, 13:06

Senatorul Marko Bela a declarat, sâmbătă, la cel de-al III-lea Congres al delegaților Organizației de Femei din UDMR, organizat la Târgu Mureș, că ceea ce se întâmplă astăzi în România reprezintă eșecul "politicii bărbătești", în opinia sa fiind nevoie de o altă mentalitate și de promovarea femeilor în politică.

"Spunem de atâtea ori că este nevoie de femei în politică, pentru că au altă mentalitate, alte viziuni, alte moduri de a vedea lucrurile. (...) Jumătate din umanitate sunt femei. Ba mai mult, știu că sunt mai multe femei pe planetă decât bărbați. Și noi, cei care luptăm pentru reprezentarea echilibrată a maghiarilor, trebuie să acceptăm că pentru o reprezentare echilibrată trebuie să ne străduim în cadrul politicii maghiare. (...) Femeile sunt reprezentate în proporție de 15-20%, dar ele sunt în proporție de 50% sau poate și mai mult. Cum s-ar putea impune așa ceva? Probabil nu se poate impune, dar nici nu putem permite ca, în cazul comunității maghiare, acel 50% să lipsească din politică. Atât timp cât sunt aproape numai bărbați în grupul parlamentar al UDMR, cu o singură excepție, femeile reprezintă 50% și ar trebui să ne străduim pentru această reprezentare. Ce se întâmplă azi în România, poate că și în alte țări ale regiunii, aș denumi eșecul politicii masculine. Ceea ce se întâmplă azi în România este eșecul politicii bărbătești", a susținut Marko Bela, potrivit traducerii oficiale.

Fostul lider al UDMR a arătat că organizația de femei nu are voie să devină "un teren de joacă" unde bărbații oferă posibilitatea femeilor să facă politică între ele, ci trebuie să funcționeze ca o structură care are drept țel principal integrarea femeilor în integralitatea politicii Uniunii.

Potrivit lui Marko, este nevoie de partea feminină în politică, întrucât femeile sunt mai dispuse la respectarea legii, inclusiv în trafic, în timp ce bărbații preferă să folosească o politică a forței și este nevoie de o altă mentalitate.

"Asta înseamnă că, în timp ce am construit aici o democrație, mai bună sau mai rea, acum cu toată puterea am început să demolăm acea democrație. În România este vorba că, dacă avem putere, nu mai respectăm regulile jocului, atunci forțăm lucrurile pentru care nu avem majoritate, dar avem putere. Așa funcționează lucrurile acestea în Parlament, așa uităm sistemul multipartit, dacă nu suntem atenți. De 25 ani luptăm pentru sistemul multipartit, că ne plac politicienii sau nu, îi criticăm sau nu, aceasta este baza politicii noastre, acesta este sistemul multipartit. Că este guvern tehnocrat? Da, se poate, pe termen scurt, în situații de criză, dar nu putem nega tot ce am vrut în ultimii 25 ani. Cu acea politică masculină, cu politica forței, cu rolul Guvernului, cu ordonanțele de urgență. Degeaba aducem legi că Guvernul le schimbă mâine, din punctul acesta de vedere avem nevoie de altă mentalitate", a spus Marko Bela.

Tag-uri: marko bela, UDMR
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ