MInisterul de Finanţe: Excedent bugetar de 1,28% din PIB după primele 10 luni din 2015

| 25 noi, 21:18

Execuţia bugetului general consolidat la finele primelor zece luni ale anului 2015 s-a încheiat cu un excedent de 9,04 miliarde de lei, respectiv 1,28% din PIB, faţă de excedentul de 1,9 miliarde de lei, respectiv 0,29% din PIB, înregistrat în perioada similară din 2014, conform datelor publicate miercuri de Ministerul Finanţelor Publice.

După primele nouă luni, excedentul fusese de 6,1 miliarde lei, respectiv 0,87% din PIB. 

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 191,6 miliarde de lei, reprezentând 27,2% din PIB, au fost în primele zece luni din 2015 cu 7,9% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar ca pondere în PIB cu 0,6 puncte procentuale. 

S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din impozitul pe venit (+13,3%), TVA (+11,8%), venituri nefiscale şi impozit pe profit (+11,2%) şi accize (+7,4%). Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut doar cu 1,8% faţă de anul anterior. Acestea au fost influenţate atât de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor angajatorilor, cât şi de creşterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii. 

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 2,1%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 4,8% şi venituri nefiscale cu 2,4%. 

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 182,6 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 pp ca pondere în PIB. 

O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (-10,2%) ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat. 

În paralel, se remarcă o creştere semnificativă, cu 36% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile. 

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 22,7 miliarde de lei, respectiv 3,2% din PIB , în termeni nominali cu 11,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ