Monica Macovei: Legea care pedepseşte dezvăluirea de informaţii din dosare îngrădeşte libertatea presei

| 30 oct, 2014

MONICA MACOVEI CANDIDAT. Candidatul independent la Preşedinţie Monica Macovei a declarat joi că legea ce pedepseşte dezvăluirea de informaţii din dosare aflate în curs de cercetare este o îngrădire a libertăţii presei şi a precizat că stenogramele din şedinţa de Guvern sunt cele care pot lămuri dacă Executivul a dat aviz favorabil sau negativ acestui proiect.

MONICA MACOVEI CANDIDAT. 'Nu poţi să crezi nimic. Şedinţa de Guvern avusese loc, sunt stenograme. După aceea a apărut un comunicat cum că avizul nu mai e pozitiv, e negativ. Ce-au făcut? Au măsluit stenogramele, au făcut o şedinţă de Guvern seara târziu, a sunat Ponta şi-a zis 'daţi comunicatul ăsta, schimbaţi tot'? Stenogramele sunt acolo. Hai să le cerem. Ni le dă? (...) Trebuie cerute stenogramele, nu putem să-i credem', a spus Macovei la RFI.

Ea a adăugat că în legea amintită 'este vorba de creşterea pedepsei pentru jurnalişti sau oricine altcineva, dar jurnaliştii sunt aceia care publica în presă probe din dosarele penale'. 

'Sunt dosare cu politicieni, sunt de interes public, deci e normal ca lumea să le ştie (...). Ei nu se gândesc cum să se oprească din furat, ei se gândesc cum să nu aflăm noi, să nu mai vadă lumea aceste stenograme, la asta se gândesc. Când voi fi preşedintele României, această lege nu va trece şi nu cred că va ajunge foarte repede la promulgare. Nu se poate aşa ceva, este o îngrădire majoră a libertăţii presei şi a dreptului publicului la a fi informat', a menţionat Macovei.

Guvernul precizează, joi, că 'dintr-o eroare tehnică' în comunicatul de presă emis după şedinţa de guvern de miercuri s-a transmis informaţia eronată că toate proiectele discutate în şedinţă au primit aviz favorabil. 

'Dintr-o eroare tehnică, în comunicatul de presă de după şedinţa de guvern s-a transmis informaţia ca toate proiectele prezentate în şedinţa de guvern au primit aviz favorabil. Pentru corectă informare a opiniei publice, menţionăm că printre cele 37 de puncte de vedere ale Guvernului cu privire la unele proiecte legislative iniţiate în prezent există câteva care nu au primit aviz favorabil. Printre acestea se enumeră şi proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr 286/ 2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetăţenii care dezvăluie informaţii din dosarele penale, care nu a fost avizat pozitiv de către Guvernul României', informează Biroul de Presă al Guvernului într-un comunicat remis AGERPRES.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ