Reuters despre alegerile prezidenţiale din România: Victor Ponta ar oferi stabilitate politică

| 30 oct, 2014

Românii s-ar putea să-l aleagă preşedinte pe premierul Victor Ponta într-un scrutin al cărui prim tur se desfăşoară duminică, oferind astfel stabilitate politică uneia dintre cele mai sărace ţări ale Europei, dar stârnind preocupări cu privire la independenţa justiţiei, scrie joi agenţia Reuters într-un material dedicat acestor alegeri.

Sprijinit de un partid bine organizat, Ponta conduce în sondaje, după ce a invocat succese în politicile de atenuare a dureroaselor măsuri de austeritate pe care populaţia a trebuit să le suporte în urma recesiunii din anii 2009-2010, când salariile au scăzut şi taxele au crescut, menţionează agenţia britanică de presă. O victorie a lui Ponta va consolida poziţia partidului său social-democrat pe scena politică a ţării, notează Reuters.

Bătăiosul său rival, preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu, pleacă de la putere la finalul a două mandate, fapt care ar trebui să conducă şi la încheierea disputelor politice permanente, apreciază sursa citată, care adaugă şi că acţiunile lui Victor Ponta au stârnit îngrijorări cu privire la independenţa justiţiei şi a mass-media.

Pe plan economic, certurile politice şi evaziunea fiscală pe scară extinsă au zădărnicit orice efort de a creşte standardul de viaţă al românilor în cei 25 de ani scurşi de la căderea comunismului, notează Reuters. Dar continuitatea politică pe care ar oferi-o alegerea actualului premier în funcţia de preşedinte va avea avantajul de a da încredere investitorilor, aceştia din urmă dorind ca Fondul Monetar Internaţional să menţină acordul cu România încheiat în anul 2009, mai notează Reuters.

Rămasă în urma unor vecini precum Polonia, Ungaria şi Republica Cehă, România a avut dificultăţi în absorbţia fondurilor europene necesare modernizării infrastructurii rutiere, reorganizării companiilor de stat sau îmbunătăţirii sistemului de sănătate, aminteşte agenţia britanică de presă, subliniind că se impune continuarea reformelor structurale.

DEZVĂLUIRI fără precedent despre ELENA UDREA. Imagini compromiţătoare pentru DIICOT

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ