Motivele REALE pentru care Becali a fost condamnat la închisoare

| 18 noi, 2013

Gigi Becali a realizat o justiţie privată şi a dat impresia că orice persoană se poate erija în rolul de judecător, se arată în motivarea deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de condamnare a omului de afaceri la trei ani de închisoare pentru sechestrarea a trei hoţi care îi furaseră o maşină.

Instanţa supremă a publicat astăzi motivele pentru care l-au condamnat în februarie 2013 pe George Becali la trei ani de închisoare, după ce acesta a sechestrat, alături de bodyguarzii săi, trei hoţi care îi furaseră o maşină de lux.

"(... ) Instanţa reţine că inculpaţii au săvârşit faptele acţionând în mod coordonat, în vederea recuperării autoturismului sustras, care era proprietatea unuia dintre inculpaţi (Gigi Becali, n.r.), însă nu poate face abstracţie de împrejurarea că toată activitatea de recuperare a bunului s-a transformat într-o justiţie privată, instrumentată de inculpatul Becali George, paralelă celei instituite prin Constituţie şi legi organice, dând astfel impresia că orice persoană se poate erija în rolul de judecător, organele statului fiind astfel considerate ca ineficiente", susţin judecătorii.

"Totodată, nu poate fi omisă modalitatea concretă în care au acţionat inculpaţii, aceştia, la instigarea lui Becali George, urmărind părţile vătămate, imobilizându-le în stradă prin folosirea de violenţe fizice şi constrângere morală, după care, în mod forţat, le-au urcat în autoturisme şi le-au transportat la barul din localitatea Pipera, unde au fost lipsite de libertate încă aproximativ 2 ore şi obligate să dea declaraţii, la solicitarea şi după dictarea inculpatului Becali George", se mai arată în motivare.

Chiar dacă cei trei hoţi au fost trataţi "regeşte" de Gigi Becali în barul din Pipera, acest lucru nu înlătură faptul că ei au fost lipsiţi de libertate mai multe ore, mai precizează magistraţii.

"Faptul că, în bar, cele trei părţi vătămate au fost tratate "regeşte" de inculpatul Becali George, respectiv cu cafea, băuturi, iar în final au primit şi bani de taxi, nu este de natură să înlăture concluzia lipsirii lor de libertate în mod ilegal, întrucât aceste trataţii au fost făcute în vederea preconstituirii de probe care să le asigure impunitatea, dar şi pentru a avea un control asupra libertăţii lor de acţiune şi exprimare, chiar şi după momentul în care părţile vătămate urmau să fie lăsate libere", declară ÎCCJ.

Judecătorii precizează că, iniţial, activitatea de prindere a hoţilor a fost licită, însă reţinerea lor ulterioară, fără să fie anunţate autorităţile, a dobândit un caracter nelegal.

În luna februarie 2013, George Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare de un complet de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Aceeaşi pedeapsă au primit-o şi bodyguarzii săi - Ştefan Fănuş Dediu, Cătălin Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu.

George Becali a fost trimis în judecată pe 16 octombrie 2009 pentru sechestrarea a trei hoţi, care îi furaseră un autoturism de lux.

Potrivit procurorilor, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie 2009, la instigarea lui Becali, bodyguarzii săi - Ştefan Fănuş Dediu, Cătălin Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu Ştefan, acţionând împreună şi folosind violenţa, i-au imobilizat pe cei trei hoţi - Stan Constantin David, Mărgean Ştefan şi Niculae Tinel, pe care i-au transportat, împotriva voinţei lor, într-un local din Pipera, unde i-au sechestrat aproximativ două ore şi i-au supus la suferinţe fizice şi psihice.

De asemenea, Becali i-a obligat pe cei trei să scrie declaraţii prin care recunoşteau comiterea furtului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 noi, 2013
maria
nedreptate
Ma mira faptul ca mari hoti si criminali din parlamentul Romaniei nu primesc nici o pedeapsa cu executare . Atunci de ce se spune ca nimeni nu e mai presus de lage .
Toti Parlamentari fura si sant penali , ei sant mai presus de lege ?
Cati au furat si au furat mult , uni au facut chiar crime , !!!!
Justitia e la mana politicienilor ...si asta e de rau
In America daca te prinde politia fara centura si te verifica pe compiuter , iti mai gaseste o amenda neplatita , iti pune catusele si te duce la mititica , nu conteaza cine esti ..
poti sa fi si seful Politiei , nu ai favoare
Dar ce sa mai vorbim , noi santem buricul pamantului , santem cu cei mai multi parlamentari , cu mult mai multi ca Amaricani
Ca la noi la nimeni , dar nici la nimeni nu e ca la noi ..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ