Fostul director al RADET Ion Dabela, condamnat definitiv la 6 ani de închisoare

| 27 noi, 2013

Fostul director al RADET Bucureşti Ion Dabela a fost condamnat definitiv de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 6 ani de închisoare cu executare pentru corupţie, în legătură cu derularea unui contract, în perioada 1998-2002, cu o firmă germană, potrivit Agerpres.

În acelaşi dosar, judecătorii au admis recursul lui Mihai Radu Cucuiu (fost director tehnic la RADET) şi l-au condamnat pe acesta la 3 ani de închisoare cu suspendare, după ce în 2012 Curte de Apel Bucureşti îi aplicase o pedeapsă de 6 ani.

De asemenea, ÎCCJ a admis recursurile declarate de Ion Fătu (fost director general în Ministerul Industriilor şi Resurselor) şi Petco Uzunov, aceştia fiind achitaţi.

În schimb, instanţa supremă a menţinut pedepsele acordate altor inculpaţi de Curtea de Apel Bucureşti: Valentin Carali (fost ofiţer superior în SRI) - 4 ani şi 6 luni închisoare, Liana Uzunov (fost director comercial RADET) - 4 ani, Marian Fătu (asociat la o societate comercială) - 5 ani, Eduard Valentin Pelengică (administrator de firmă) - 6 ani.

Decizia este definitivă.

În ianuarie 2004, Parchetului Naţional Anticorupţie (actuala Direcţie Naţională Anticorupţie) a trimis în judecată opt persoane acuzate de săvârşirea mai multor fapte de corupţie în timpul derulării unui contract economic negociat între RADET Bucureşti şi o firmă germană.

Anchetatorii au reţinut faptul că, în perioada 1998-2002, persoane din conducerea RADET Bucureşti şi intermediari au pretins şi primit, în mod repetat, de la reprezentanţii firmei germane Preussag Rohrsanierung GmbH bani şi bunuri în valoare totală de peste 500.000 de mărci germane, prin transferuri bancare sau cash, în vederea încheierii contractului economic respectiv şi asigurării ritmicităţii plăţilor pe care regia urma să le efectueze.

Fostul director al RADET Ion Dabela este acuzat de săvârşirea a patru infracţiuni de luare de mită şi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, ambele aflate în concurs real şi în formă continuată.

Procurorii au stabilit că acesta a primit cu titlu de mită, direct sau prin intermediul altor persoane cercetate penal în cauză, bani şi bunuri în valoare totală de peste 100.000 de euro pentru ca, în calitatea pe care o avea, să aprobe şi să susţină contractul de reabilitare a conductelor de termoficare din Bucureşti prin metoda propusă de firma germană.

Din probele administrate în cauză a rezultat că Ion Dabela a mai pretins şi primit sume de bani şi alte bunuri (printre care şi trei autoturisme de lux) de la reprezentanţii a trei societăţi comerciale româneşti care aveau relaţii economice cu RADET, pentru ca acesta să accepte încheierea unor contracte, derularea lor în cât mai bune condiţii şi, în special, pentru asigurarea unei ritmicităţi în plăţile efectuate către aceşti parteneri.

Mihai Radu Cucuiu - fost director tehnic la RADET, Liana Uzunov - fost director comercial şi Ion Fătu - fost director general în Ministerul Industriilor şi Resurselor sunt acuzaţi că au primit, în mod repetat, de la reprezentanţii germani diverse sume de bani şi bunuri, în cuantum total de aproximativ 15.000 de euro pentru derularea negocierilor şi implementarea tehnologiei germane în reţeaua de termoficare bucureşteană.

Procurorii anticorupţie mai susţin că Ion Fătu s-a angajat ca, în virtutea funcţiei pe care o deţinea în cadrul Ministerului Industriei şi Resurselor, să facă demersuri la unităţile din subordinea acestuia în vederea încheierii de noi contracte ale unor societăţi româneşti cu firma germană.

De asemenea, el era acuzat că a făcut presiuni asupra unor conducători de unităţi pentru negocierea, încheierea şi executarea unor contracte economice cu firma germană Preussag Rohrsanierung GmbH.

Valentin Gabriel Carali, fost ofiţer superior în Serviciul Român de Informaţii, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, complicitate la luare şi dare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, toate faptele aflate în concurs real şi în formă continuată.

Ca ofiţer de obiectiv în cadrul Direcţiei economice a SRI, Carali răspundea direct, pe linie de serviciu, de RADET Bucureşti şi Ministerul Industriilor şi Resurselor, în această calitate putând interveni pe lângă conducerea regiei bucureştene pentru acceptarea tehnologiei germane de reabilitare a reţelei de termoficare din Capitală. Suma totală primită de acesta pentru intermedierea negocierilor a fost stabilită la peste 47.000 euro şi 22.500 mărci germane.

De asemenea, Marian Fătu, asociat unic la o societate cu răspundere limitată din Bucureşti, şi Eduard Valentin Pelengică, administrator al unei societăţi bucureştene, sunt acuzaţi că au pretins şi primit, în nume propriu sau pentru responsabilii din conducerea RADET, diverse bunuri şi sume de bani, cu promisiunea implicării directe în intermedierea afacerii.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată Petco Uzunov, acuzat de complicitate la luare de mită.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ