O decizie care va produce deranj mare - STS intră sub control parlamentar

| 18 feb, 2014

După discuțiile despre mutarea Serviciului de Telecomunicații Speciale de la Administrația prezidențială în subordinea Ministerului de Interne, noua idee de susținere a trecerii serviciului în curtea Parlamentului, forul suprem legislativ, este una care ar trebui să așeze lucrurile pe făgaș normal, dar, desigur, nu fără a stârni și discuții.

Primul-ministru Victor Ponta a declarat luni după întâlnirea cu grupul parlamentar al minorităților naționale că susține ideea deputatului Varujan Pambuccian ca Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) să treacă sub control parlamentar. După discuțiile despre mutarea serviciului de la Administrația prezidențială în subordinea Ministerului de Interne, noua idee de susținere a trecerii serviciului în curtea Parlamentului, forul suprem legislativ, este una care ar trebui să așeze lucrurile pe făgaș normal, dar, desigur, nu fără a stârni și discuții.

"Am avut o discuție la inițiativa liderului de grup, domnul Pambuccian, într-un domeniu pe care îl cunoaște foarte bine și în care poate da sfaturi bune, și anume cel al telecomunicațiilor. Domnul Pambuccian mi-a propus în numele grupului ca la proiectul de lege privind STS să încercăm să găsim în Parlament o formulă chiar mai bună decât cea propusă de Guvern, și anume serviciul 112 care peste tot în Europa este la Ministerul de Interne să treacă la Ministerul de Interne, iar STS să fie sub control parlamentar. Din punctul de vedere al Uniunii Social Democrate, pentru că știam de acest proiect și l-am discutat astăzi și cu ceilalți colegi, cred că o idee chiar mai bună decât a Guvernului și împreună, în Parlament, vom încerca să mergem pe această formulă", a declarat Victor Ponta la finalul întâlnirii cu grupul parlamentar.

Pambuccian și-a argumentat inițiativa prin plusul de credibilitate și eficiență pe care l-ar aduce mutarea respectivă, știute fiinde scandalurile de care a fost acuzat STS în alegerile din trecut. "Consecința cea mai importantă [...] este ridicarea oricărei suspiciuni de oricare parte, pentru ca în această formulă, sub control parlamentar, și Puterea și Opoziția își pot exercita controlul asupra serviciului respectiv. (...) Cred că e logic, pentru că rolul STS este să securizeze convorbirile care utilizează mijloace electronice între toate instituțiile statului și atunci e normal ca și Puterea și Opoziția să aibă un control asupra felului în care se realizează această securizare, în așa fel încât să nu existe niciun fel de suspiciuni de nicio parte. Cred că este firesc așa", a explicat deputatul din grupul minorităților naționale.

Varujan Pambuccian este un deputat foarte implicat în dezbaterile pe teme de IT&C de la noi și a fost unul dintre primii denunțători ai tratatului ACTA, deși grupul minorităților susținea pe atunci un guvern al popularilor din România, aceiași populari care susțineau tratatul. Deputatul nu este doar un bun-profesionist în domeniu, o persoană avizată să vorbească pe chestiuni de transmiterea în condiții de securitate a informației, ci și un politician fără o culoare politică dominantă, sau ce am putea numi “un neatârnat” în Parlamentul nostru. "Poate este și o formă de a nu mai folosi instituțiile statului în lupta politică, lucru la care eu personal țin foarte mult. E păcat că s-a ajuns în situația asta", a mai susținut acesta.

În această situație pare puțin hazardată declarația lui George Scutaru, liderul deputaţilor liberali, care a declarat că PNL se va abţine de la votul asupra proiectului de lege privind STS în plenul Camerei Deputaţilor. El a precizat că PNL susţine trecerea Serviciului 112 la Ministerul de Interne, pentru o coordonare mai bună a comitetelor de salvare, dar a criticat varianta înfiinţării unei comisii speciale distincte la nivel parlamentar pentru controlul activităţii STS. Avem, așadar, toate premizele ca aceste dezbateri scrupuloase să continue și în perioada următoare.

Proiectul de lege propus prevede că STS se reorganizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în cadrul MAI şi devine o structură cu personalitate juridică condusă de un secretar de stat ajutat de trei subsecretari de stat, care sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de către premier, acesta urmând să fie dezbătut la Camera Deputaţilor în procedură de urgenţă, iar apoi analizat în comisiile de apărare şi administraţie şi în plen.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 feb, 2014
cantautor
Pambuccian este un "neatarnat"....
tare,inseamna ca restul parlamentarilor sunt ca si carnatii...
atarnati sau pusi in galantare..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ