O uriașă gaură coronală formată la suprafața Soarelui îi surprinde pe oamenii de știință

| 05 ian, 10:39

Oameni de știință de la NASA au descoperit o uriașă gaură coronală la polul sud al Soarelui, un fenomen misterios reprezentat de apariția unei pete întunecate pe suprafața solară, conform unui material publicat de NASA.

Cauzele producerii unei astfel de găuri coronale nu sunt cunoscute cu exactitate deocamdată, dar cercetătorii sunt de părere că astfel de fenomene sunt provocate de particule care se dispersează de la suprafața Soarelui cu viteze foarte mari, de peste 800 de kilometri pe oră.

Culoarea strălucitoare a Soarelui este dată de particulele condensate de la suprafața sa. În găurile coronale se află mult mai puține astfel de particule, iar aceste zone de la suprafața Soarelui sunt mai întunecate și mai reci.

Atunci când apar, găurile coronale pot rămâne la suprafața Soarelui timp de până la 5 ani, conform observațiilor. În această perioadă de timp ele își pot modifica forma și dimensiunile.

De asemenea, conform NASA, găurile coronale pot avea un impact direct asupra Pământului. Dispersia particulelor din aceste regiuni poate provoca fenomene de auroră boreală sau australă pe Pământ, dar și furtuni geomagnetice.

Gaura coronală descoperită recent este cu mult mai mare decât cele observate până în prezent, fapt care i-a surprins pe oamenii de știință și care reamintește tuturor cât de puține lucruri cunoaștem despre corpurile din vecinătatea noastră cosmică.

Tag-uri: gara coronala, nasa, soare
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ