Ocean uriaş, descoperit în adâncul Pământului

| 13 iun, 2014

Un rezervor de apă de trei ori mai mare decât volumul tuturor oceanelor a fost descoperit în adâncul Pământului. Descoperirea i-ar putea ajuta pe cercetători să afle cum au apărut mările şi oceanele planetei, potrivit site-ului NewScientist.

Apa este ascunsă în interiorul unei roci albastre, care se află la 700 de kilometri adâncime, în mantaua Pământului, în stratul de roci fierbinţi dintre scoarţă şi miez.

Dimensiunea gigantică a rezervorului de apă aruncă o lumină nouă asupra originii apelor de la suprafaţa planetei. Unii geologi cred că apa a fost adusă de cometele care au lovit Terra, dar noua descoperire îi face pe alţi experţi să se întrebe dacă nu cumva apa s-a "furişat" din interiorul Pământului cu mult timp în urmă.

"Este o dovadă bună că apele Planetei au venit de fapt din interiorul ei", spune Steven Jacobsen, de la Universitatea de Nord-Vest din Evanston, Illinois.

Cum a fost făcută însă descoperirea? Echipa lui Jacobsen a folosit două mii de seismometre, pentru a studia undele seismice generate de peste cinci sute de cutremure. Aceste unde pot fi resimţite în interiorul planetei, inclusiv în miezul Pământului şi pot fi detectate de asemenea la suprafaţă.

Prin măsurarea vitezei undelor la diferite adâncimi, echipa a putut stabili prin ce tip de roci trec undele. Acestea au încetinit la un moment dat, întrucât le ia mai mult să treacă prin rocile îmbibate cu apă, decât prin cele uscate. La asta se adaugă şi o simulare făcută de Jacobsen în laborator.

"Ar trebui să ne bucurăm că acest rezervor se află la adâncime", spune cercetătorul, care avertizează: "Dacă nu ar fi dedesubt, ar fi deasupra, adică la suprafaţa Pământului, iar singurele porţiuni de uscat vizibile ar fi... vârfurile munţilor".

Tag-uri: apă, ocean, pamant, stiinta
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ