Parlamentul ungar: Intenţia de a-i retrage "Steaua României" lui Tokes este inacceptabilă

| 25 noi, 2013

Planul României de a-i retrage europarlamentarului Laszlo Tokes Ordinul naţional "Steaua României" este inacceptabil şi reprezintă o totală lipsă de consideraţie faţă de etnicii maghiari din România, a apreciat Comisia pentru coeziune naţională din Parlamentul ungar, transmite agenţia de presă MTI.

Retragerea medaliei ar pune sub semnul întrebării libertatea de exprimare şi rolul etnicilor maghiari din România în transformarea democratică a ţării, potrivit luării de poziţie adoptate luni de comisia menţionată.

Preşedintele acestei comisii, Arpad Potapi (Fidesz, de guvernământ) a declarat presei că speră ca preşedintele român Traian Băsescu să nu aprobe propunerea de retragere a ordinului 'Steaua României' acordat lui Laszlo Tokes, adăugând că este vorba de o propunere inacceptabilă pentru toţi susţinătorii drepturilor fundamentale.

Totodată, potrivit reprezentantului Fidesz, acţiunile curajoase ale lui Tokes au avut un rol vital în revoluţia din 1989 şi în continuarea transformării democratice a ţării, iar a-i retrage acest ordin la două decenii de la Revoluţie ar fi un gest 'necinstit', pe care legislatorii ungari îl dezaprobă.

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional 'Steaua României' a decis miercurea trecută, cu cinci voturi 'pentru' şi o abţinere, retragerea distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes. Urmează ca propunerea de retragere să fie înaintată preşedintelui Traian Băsescu. Reprezentanţii Fidesz în Parlamentul European au afirmat ulterior că Laszlo Tokes a căzut victimă unei 'înscenări politice' vizând discreditarea sa şi intimidarea celor care luptă pentru drepturile minorităţii etnice maghiare din România, iar Ministerul ungar de Externe a evocat la rândul său un gest de umilire pentru comunitatea etnică maghiară din România, al cărui scop este de a-i intimida pe cei care cer autonomie pentru maghiarii din această ţară, aminteşte MTI.

Ziarişti români de opoziţie au scris de asemenea în apărarea lui Laszlo Tokes, condamnând decizia Consiliului de Onoare şi menţionând că unul din membrii acestuia, Constantin Degeratu, a fost responsabil în mod indirect de deschiderea focului la Cluj în 1989 şi chiar a servit regimul opresiv al lui Ceauşescu, mai notează agenţia ungară de presă.

De asemenea, istoricul american Lee Edwards, directorul Fundaţiei memoriale a victimelor comunismului din Washington D.C., i-a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Băsescu pentru a protesta împotriva intenţiei de retragere a medaliei acordate lui Tokes. Edwards a subliniat că Laszlo Tokes este un luptător pentru libertate şi democraţie recunoscut pe plan internaţional şi a primit în 2009 Medalia pentru libertate Truman-Reagan din partea fundaţiei pe care o conduce, precizează MTI.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ