Mesajul patriarhului Daniel pentru toţi creştinii

| 12 apr, 10:26

Învierea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos este cea mai mare sărbătoare a Ortodoxiei, a spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în cuvântul de învățătură rostit la slujba Învierii de la Catedrala Patriarhală.

"Învierea lui Hristos ne arată că iubirea lui milostivă, smerită și jertfelnică este mai tare decât păcatul și răutatea oamenilor și viclenia demonilor. Învierea lui Hristos ne arată că dreptatea lui Dumnezeu este mai tare decât toate nedreptățile săvârșite de oameni în istorie. Învierea lui Hristos este lumină pentru viața noastră", a afirmat patriarhul Daniel, citat de Agerpres.

Înaltul ierarh ortodox a amintit de marea taină a săvârșirii Luminii celei Sfinte de la Ierusalim, "o lumină neobișnuită", "un dar", "darul binecuvântării de bucurie".

Citeşte şi:  Victor Ponta, urări de Paște pe Facebook

"De aceeași valoare este și Lumina din noaptea de Paști, Lumina Evangheliei Învierii lui Hristos, lumina din care se aprind toate celelalte lumânări pe care le avem cu noi pregătite", a mai spus înaltul ierarh ortodox, în fața miilor de credincioși veniți la Înviere pe Dealul Mitropoliei.

El a explicat că "această Lumină este însăși prezența lui Hristos, harică, tainică în viața noastră", "este lumină pentru viața noastră în istorie și călăuză pentru Lumina cea Neînserată din Împărăția lui Dumnezeu".

Întâistătătorul BOR a menționat că această lumină, care se dăruiește celor ce se închină Mormântului Sfânt din care a înviat Hristos a ajuns și în România, ca și în ceilalți ani, începând cu 2009.

Patriarhul BOR a îndemnat la transmiterea păcii și bucuriei lui Hristos în jurul nostru.

"Să transmitem pacea și bucuria lui Hristos cel înviat în jurul nostru celor dragi în familie, celor cunoscuți, vecinilor, ca și celor săraci, suferinzi. Să ne rugăm pentru românii de pretutindeni, dar să ne rugăm și pentru creștinii persecutați în lume în diferite țări. Ne rugăm și pentru cei care se află acum în stare de conflict armat și își plâng morții sau răniții lor. Ne rugăm ca Iubirea, Pacea și Lumina lui Hristos să aducă alinare celor în suferință și încurajare celor care se află în deznădejde", a spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Prea Fericitul Daniel a urat tuturor ca Sărbătorile de Paști să le fie cu pace și bucurie. "Tuturor vă dorim Sărbătorile de Paști cu pace și bucurie, sănătate întru mulți și binecuvântați ani. Hristos a Înviat!", a încheiat patriarhul Daniel.

Credincioșii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinilor.

Paștele își trage denumirea de la cuvântul ebraic "Pesah" al vechilor iudei, care înseamnă "trecere". Mai întâi, cuvântul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de către Dumnezeu dintru neființă întru ființă, iar mai apoi trecerea poporului israelian din robia egipteană la libertatea deplină, scăpat de la moarte prin sângele mielului pascal.

Dacă mielul pascal a prefigurat încă de atunci sacrificiul și jertfa de pe cruce a Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătoarea de Paște a continuat să reprezinte, pentru fiecare om în parte și pentru întreaga omenire, o trecere, atât de la moarte la viață, cât și de la robia păcatelor la starea de libertate a fiilor lui Dumnezeu.

Trecerea de la rău la bine, de la păcat la virtute se face printr-o stăruință continuă din partea omului, ajutat de harul dumnezeiesc, pentru purificarea și transformarea sufletului, pentru abandonarea patimilor și dobândirea curăției inimii.

Modul sărbătoririi Paștelui a fost diferit de-a lungul timpului, deși în esență s-a păstrat ca în primele veacuri, pentru creștinii primelor secole, Învierea Domnului fiind cel mai mare eveniment din istoria mântuirii noastre, care stă la temelia Bisericii creștine.

Doi ani la rând, 2010 și 2011, Paștele a fost sărbătorit în aceeași zi de toți creștinii — ortodocși, romano-catolici, greco-catolici, de evanghelici și reformați, de cultele neoprotestante. Următorii ani când Învierea Domnului va fi sărbătorită în comun vor fi 2017, la 16 aprilie, și în 2025 — la 20 aprilie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ