PDL iniţiază strângerea de semnături pentru o moţiune de cenzură

| 10 mar, 2014

PDL a decis luni să iniţieze strângerea de semnături inclusiv de la PNL şi PMP pentru depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Ponta III, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu.

Predoiu a spus, după şedinţa BPN al PDL, că o moţiune de cenzură reprezintă "singurul răspuns raţional" pe care un partid de opoziţie îl poate avea la atitudinea Guvernului Ponta III de a trimite în Parlament "un program lipsit de priorităţi şi viziune".

"Liderii de grup (ai PDL - n.r.) sunt autorizaţi să meargă şi să strângă semnături inclusiv la PNL, inclusiv la PMP, lista cu semnături este deschisă oricărui membru al Parlamentului care înţelege că Guvernul Ponta III e ca o matrioshka", a arătat Cătălin Predoiu.

Predoiu crede că democrat-liberalii au "şanse mari" să depună o moţiune de cenzură. El a arătat că aceasta este un document separat de cartea neagră a guvernării USL.

"Cartea neagră a guvernării USL vizează strict faptele USL. Ceea ce vizăm acum prin această moţiune de cenzură este cenzurarea unui guvern care nu are program", a precizat Cătălin Predoiu.

El crede că, dacă liberalii ar semna moţiunea, acest lucru ar însemna "un început de spălare de păcate din partea PNL".

În opinia lui Predoiu, o moţiune de cenzură redactată de PNL ar fi lipsită de etică politică şi ar face ca PNL să se expună "unui ridicol greu de cuantificat".

"Nici David n-a avut mari şanse să-l doboare pe Goliat, dar a reuşit. Într-o zi vom reuşi şi noi să-l doborâm pe Ponta", a mai spus Predoiu.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un program de priorităţi pentru perioada următoare, document care nu reprezintă programul de guvernare din decembrie 2012, dar e inspirat aproape integral din acesta.

"Noul Guvern, în baza articolului 114 din Constituţia României, îşi va angaja răspunderea pentru un program, nu program de guvernare, ci un program. Aşa spune Constituţia, aşa facem! Este un program care va cuprinde principalele acţiuni şi principalele direcţii de acţiune ale Guvernului în perioada următoare. Evident că nu l-am inventat peste noapte, ci este inspirat aproape în totalitate din programul de guvernare aprobat în 2012, dar sunt lucruri care s-au realizat deja şi nu are rost să ni le mai propunem încă o dată şi sunt şi lucruri noi care au apărut într-un an şi jumătate şi, evident că acestea trebuie să fie asumate de Guvern şi aprobate de către Parlament", a declarat Ponta.

Conform articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

La alineatul 2 se stabileşte că Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

"Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern", mai prevede Constituţia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ