PENIBIL! Şef de instituţie publică acuzat că a luat şpagă MÂNCARE de 5000 de lei

| 06 mar, 13:47

Situaţie penibilă pentru şefa unei instituţii publice, după ce a luat şpagă sub forma unei pungi cu produse alimentare în valoare de peste 5000 de lei.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au anunţat vineri că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpaților:

- DEHELEAN MIH MIHAIELA-NICOLETA, director executiv al Agenției de Protecție a Mediului Alba, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de instigare la comiterea infracțiunii de abuz în serviciu şi luare de mită.

- IORDACHE GHEORGHE, director general al SC Cupru Min SA, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu şi dare de mită.

- MIHUȚ SERGIU IOAN NICOLAE, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.

Citeşte şi: Răsturnare SPECTACULOASĂ în Dosarul Microsoft: Mărturia care schimbă tot

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2014, în contextul obținerii autorizației integrate de mediu, inculpatul Iordache Gheorghe, în calitate de director general al SC Cupru Min SA, a dat inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta, în scopul îndeplinirii îndatoririle de serviciu legate de procedura respectivă, 200 de pungi ce conțineau produse alimentare în valoare de 5.102 lei.

În același context, cu toate că inculpata Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta nu avea atribuții în a efectua consultanță, iar funcția deținută impunea o atitudine imparțială și obiectivă, l-a determinat pe inculpatul Iordache Gheorghe să își îndeplinească defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul a încheia un contract de prestări-servicii, ce avea ca obiect întocmirea unui raport de amplasament, cu firma reprezentată de inculpatul Mihuț Sergiu Ioan Nicolae.

În timpul procedurii de autorizare, după semnarea contractului, urmare a modificărilor legislative, pentru funcționarea SC Cupru Min SA nu mai trebuia emisă o autorizație integrată de mediu ci doar o autorizație simplă.

Astfel, raportul de amplasament, a cărui întocmire fusese contractată cu firma inculpatului Mihuț Sergiu Ioan Nicolae, nu mai era necesar și, ca urmare, plata prețului inițial de 25.000 euro, devenea discutabilă sub aspectul angrenării răspunderii civile contractuale.

Remedierea acestei situații s-a făcut însă prin încheierea unui act adițional pentru o sumă de 7.500 de euro (considerată avans în contractul inițial), contractându-se realizarea unei documentații, care era deja întocmită de către o angajată a SC Cupru Min SA, deoarece, la acel moment, legislația în vigoare nu mai prevedea obligativitatea efectuării acesteia de către evaluatori de mediu autorizați.

La data de 20 decembrie 2013 SC Cupru Min SA a efectuat plata în cuantum de 41.669,58 lei (echivalentul a 7500 euro plus TVA aferentă) către societatea deținută de Mihuț Sergiu Ioan Nicolae, constituind atât pagubă în patrimoniul SC Cupru Min SA, cât și folos pentru societatea co-contractantă.

În cauză a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator, până la concurența sumei de 7.500 Euro, asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților.

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 6.500 lei ridicate cu ocazia percheziției autorizate și efectuate la domiciliul inculpatei Dehelean Mih Mihaiela-Nicoleta.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Citeşte şi: Alin şi Dorin Cocoş AU TURNAT TOT. Cât de bine era organizată reţeaua de şpăgi şi cine le încasa

Tag-uri: DNA, şpagă
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ