Pisicul devine tigru

| 28 noi, 2013

Se face cam un an de când Traian Băsescu, din studioul B1, spunea despre Victor Ponta că e ca un pisic. Între timp lucrurile au evoluat favorabil pentru premier, și nefavorabil pentru președinte. Ponta din „pisic” a devenit „tigru”, iar Băsescu, din ce o fi fost înainte, a ajuns „matrafoxat”.

Summitul și forumul economic China-Europa Centrală și de Est, desfășurat zilele trecute la București, a demonstrat adevărata putere în relațiile externe a guvernului condus de Victor Ponta. Până și Traian Băsescu s-a văzut nevoit, pentru a nu știu câta oară, să-și schimbe opinia.

Cel care în 2012, dar și în vară, amenința că USL duce România mai aproape de Rusia și China, în defavoarea SUA, a ajuns acum să laude relația cu China și să spere chiar în dezvoltarea ei. Deodată, China, pe care președintele o considera un fel de „bau-bau”, a devenit un partener extrem de necesar României. În schimb, Ponta și USL au avut o atitudine liniară, afirmând încă de la început că țara noastră trebuie să își dezvolte relații bune, în special economice, cu cât mai multe state, astfel de relații fiind posibile și cu China și Rusia, fără ca americanii să se supere pe noi. Această atitudine a președintelui, de orientare după cum bate vântul, este una din principalele cauze pentru care în mandatele sale, dar în special în cel de-al doilea, din punct de vedere al politicii externe, România a stat pe loc. De altfel, Băsescu cu gura lui a recunoscut că s-a dus în China cu o listă de proiecte și nu a rezolvat nimic. Iată că Ponta nu doar că s-a dus în China, dar a reușit să aducă China la București, iar chinezii n-au venit cu buzunarele goale, sau ca să facă poze cu româncele noastre, ci au pus la bătaie vreo 8 miliarde de euro, pentru dezvoltarea unor proiecte din domeniul energiei, infrastructurii, IT și telecomunicații, sau agricol.

Organizarea acestui summit la București demonstrează potențialul României de a deveni un lider în regiune. Avem stabilitate macroeconomică și una din cele mai mari creșteri economice din Europa, avem o poziționare geografică excelentă, la granița Uniunii Europene, nu mai zic de cel mai mare port la Marea Neagră, resurse energetice, în concluzie, cam toate ingredientele necesare.

Desigur, în spiritul clasic distructiv propagat de Traian Băsescu printre apropiații săi, s-au găsit voci care să critice oportunitatea de care România are acum parte, prin prisma apropierii de China. Era imposibil ca foști sau actuali colaboratori ai președintelui să se abțină de la comentarii nocive, deoarece, până la urmă, ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile va fi contabilizat de Ponta și USL, nu de Băsescu și ai lui. Banii chinezilor au aceeași culoare ca și ai germanilor, americanilor, sau ale altor nații, diferența este că, spre deosebire de ceilalți, chinezii s-au arătat mult mai dispuși să îi cheltuie în România.

Ne aflăm la o răscruce: avem de ales între a fi în continuare pisoiași și să lingem degetele înmuiate în lapte ale Bruxelles-ului, sau să evoluăm în tigri și să avem un cuvânt mai greu de spus în Europa. Ponta și USL își doresc a doua variantă, Băsescu și ai lui se simt mai confortabili cu prima, pentru că, nu-i așa, capul plecat referendumul nu-l demite.

Tag-uri: basescu, China, Ponta
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 noi, 2013
cantautor
cum creste pisicul si ajunge tigru economic:
simplu:
Statistica: ​Luna octombrie a adus 3.000 de noi someri fata de luna precedenta

Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) din luna octombrie din anul curent a fost estimat de Statistica la 736.000 de persoane, au comunicat vineri oficialii INS. Cifra este in crestere atat fata de luna precedenta (cand erau 733.000 persoane) cat si fata de aceeasi luna din anul precedent (682.000 de someri). In luna octombrie 2013, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 7,3%, aflandu-se la acelasi nivel cu luna anterioara si in crestere cu 0,5 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna octombrie 2012, mai arata statisticienii.
29 noi, 2013
Giulesti
Tigru Negru??
La colt de strada este un borfas ingrijit de cel codas si nu crezi ca poate fara el sa iese in solaj doar inpreuna doi borfasi, fa nu faci nimic,, aha cum nu? dau din gura si ascult ca alti care asteapta sa le dau cita din nimic? Vezi tu poti? afara de ieri nimeni nu lucre pamintul, si azi e nou pe piata, se pare ca majoritatea la vindut deja..s-au asteapta sa vina chinezi la lucru? Tu ce zici? DHA
29 noi, 2013
dorin
ahaha
domnule Andrei Pop (jurnalistule) ...dar pisicul are ochelarii aburiti ...nu mai prea vede bine nevoile poporului ...cum devine TIGRU ...eventual daca cumpara ceva Hight Tech made in USA fabricat in China
29 noi, 2013
bogdan
ieftini
Adevarul e ca e greu sa vinzi tot pe nimic...
29 noi, 2013
bogdan
un articol de toata jena...
pt nivelul asta de negociere trebuie sa fie cel mult o veverita...
29 noi, 2013
dorin
ahaha
asa ma distreaza astia de la obiectiv.ro ...ei vad realitatea si adevarul doar pe fisa de plata ...sunt atatea subiecte de abordat din partea unui jurnalist, dar el isi face norma, ``pupa in kur seful, face propaganda, ia leafa, si e multumi ...de la anul ce o sa faca...schimba tabara...doar atata...in Romania e important doar seful si banul...presa da-o dreq ... ps: eu sunt neutru din punct de vedere politic ...ori rabdam, ori ii ardem pe toti din 89 pana acum ...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ