PNL, pe când şi la guvernare, nu doar în opoziţie?

| 31 oct, 2013

Deşi proiectul descentralizării se află în faza reglajelor finale, iar liderii USL au convenit asupra asumării lui în Parlament, apele nu par a fi încă pe deplin liniştite.

Liviu Dragnea a manifestat deschidere inclusiv în direcţia unui dialog constructiv cu partidele parlamentare astfel încât proiectul să fie girat și de către opoziţiei. Dacă UDMR a răspuns pragmatic aducându-şi contribuţia la varianta de descentralizare propusă în USL, PDL a profitat de deschiderea vicepremierului pentru a ataca tema într-un registru populist.

Dincolo de dialogul cu partidele opoziţiei, principala problemă a proiectului privind descentralizarea rămâne comportamentul inconstant şi inconsecvent al liberalilor. Când descentralizarea nu intră în vizorul criticilor lui Crin Antonescu, purtători secunzi de mesaj din PNL găsesc de cuviinţă să atace ba anumite prevederi ale proiectului, ba modalitatea în care se doreşte a fi asumat.

Aşa este și cazul ieşirii lui Klaus Iohannis, prim-vicepreşedintele PNL, care a considerat că varianta asumării nu ar fi tocmai cea mai potrivită şi că nu poate fi decisă pe repede înainte: "Unii colegi parlamentari au considerat că este bine să se meargă pe asumare, unii au considerat că nu este bine, însă această chestiune putem să o discutăm, dar nu putem să o hotărâm. Dacă se merge sau nu pe asumare nu este hotărârea care reiese dintr-o discuție informală. Există argumente puternice și pentru asumarea răspunderii, dar evident colegii fiind parlamentari și-ar dori o dezbatere în Parlament", a explicat Iohannis.

Bizar este însă că şeful pe linie de partid, Crin Antonescu, nici măcar nu a încercat să tempereze avântul unor lideri liberali care fac în continuare acelaşi joc de opoziţie din interiorul puterii. Dacă preşedintele PNL are într-adevăr vocaţie de lider, atunci normal ar fi fost să adopte o atitudine onestă, prin impunerea unei discipline în partidul pe care îl conduce. Cel mai probabil, Crin Antonescu nici nu a recurs la o astfel de abordare, în condiţiile în care până nu demult îşi recunoştea statutul de lider al opoziţiei, simultan cu cel de co-preşedinte USL. Cu alte cuvinte, puterea exemplului dat de Crin Antonescu a alimentat şi alţi lideri PNL care nu ezită să atace astfel proiectele guvernului, într-un evident registru electoral.

Sabotajul descentralizării de către lideri din eşalonul secund al PNL este cu atât mai surprinzător cu cât Liviu Dragnea, cel care şi-a asumat paternitatea proiectului, are o relaţie politică apropiată cu Crin Antonescu. Prin urmare, cel puţin în virtutea acestei prietenii şi a sprijinului pe care vicepremierul PSD i l-a acordat preşedintelui liberal în campaniile electorale, ar fi fost onest ca liderul PNL să fi acţionat constructiv vizavi de proiectul descentralizării.

Atitudinea duplicitară pe care PNL tinde să o extindă la nivelul unei politici de partid este însă extrem de nocivă pentru liberali. Pentru că, mai devreme sau mai târziu, electoratul va sancţiona maniera reprobabilă prin care PNL pretinde că guvernează, dar în acelaşi timp se dezice de proiectele convenite la nivelul USL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 noi, 2013
NIKO
Replica autorului
In legatura cu asa zisul articol legat de Dan Voiculescu si antene si in care te consideri mai prezicator decat mama si tata omida in eforturi conjugate , tin sa te asigur ca formatul si politica trustului Intact nu se vor schimba . Mai ziaristule second hand
31 oct, 2013
cantautor
si care este problema ca electoratul va sanctiona...
foarte bine face ...
nu va cade bine voua activistilor PSD...ca posibil USL se destrama?
paguba-n ciuperci...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ