PNL, un partid nerăbdător să rupă USL

| 23 feb, 2014

Vineri s-au împlinit două săptămâni de la debutul crizei politice ce a lovit USL-ul ca urmare a deciziei liberalilor de a remania mai mulți miniștri. În ultima săptămână, pozițiile celor de la PNL s-au radicalizat, transformând o criză din interiorul majorității într-o criză politică capabilă să rupă Uniunea.

De asemenea, ultimele zile au adus și o schimbare în strategia de comunicare a liberalilor. Crin Antonescu a mizat pe ultimatumuri și amenințări cu plecarea PNL din USL, retrăgându-se apoi și lăsându-i pe alți lideri ai partidului în prim-plan. După declarațiile dure de miercuri și joi, președintele Senatului se pare că a cedat microfonul altor purtători de mesaj, deși mai mult ca sigur ideile acestora sunt transmise cu binecuvântarea liderului PNL.

De exemplu, după ce Crin Antonescu a lansat ideea că PSD-ul și USD-ul urmăresc scoaterea de la guvernare a liberalilor, mesajul său a fost preluat și amplificat de purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora. Într-un comunicat de presă emis vineri, doamna Pocora declară că „toate acţiunile lui Victor Ponta şi ale PSD din ultimele săptămâni arată încercările disperate de a se opune prin orice mijloace continuării parteneriatului cu PNL şi cu oamenii sustinuţi de noi în Guvern, în frunte cu Klaus Iohannis". Acest comunicat este important deoarece el reprezintă poziția oficială a partidului, transmisă prin purtătorul său de cuvânt. Desigur, el nu reprezintă decât o repetare a ideilor președintelui PNL, dar tocmai această repetare face ca mesajul să capete greutate.

Apoi a venit rândul lui Teodor Atanasiu, care răspunzând unei întrebari adresate de un jurnalist, a amenințat că, în cazul în care va ieși de la guvernare, PNL-ul va depune o moțiune de cezură împotriva guvernului Ponta. Declarația senatorului de Alba reprezintă poate cea mai mare amenințare pe care liberalii au făcut-o la adresa social-democraților de la debutul crizei și faptul că este făcută de un politician propus de PNL și acceptat de premier pentru funcția de ministru al Economiei conferă greutate intervenţiei.

De asemenea, aceste atacuri trebuie privite comparativ cu pozițiile liderilor PSD, care până în prezent nu au răspuns decât prin declarații de bun-simț, menite să încerce calmarea tensiunilor din Uniune. De exemplu, reacția premierului Victor Ponta la declarațiile lui Atanasiu este cât se poate de ilustrativă în acest sens. Deși primul ministru a criticat poziția senatorului liberal, Victor Ponta a făcut un apel la toți liderii USL în vederea găsirii unor soluții capabile să ducă la funcționarea în continuare a Uniunii.

Privită în perspectivă, radicalizarea discursului liberal din ultimele zile nu demonstrează decât că la nivelul partidului există deja o decizie în legătură cu ruperea USL, dar că PNL-ul nu este dispus să plătească electoral pentru acest gest. În schimb, liberalii încearcă și mai tare să îi provoace pe partenerii din coaliție, în speranța de a obține de la aceștia denunțarea protocolului alianței. Este interesant de văzut evoluția acestui trend și până unde vor merge cei din PNL, mai ales că ceilalți membri USL şi-au arătat, în mod nedisimulat, disponibilitatea pentru un dialog onest care să menţină în vigoare actuala coaliţie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ