Ponta pune punctul pe i în problema gazelor de șist

| 08 apr, 2014

Vremea manifestațiilor a trecut, subliniază Ponta, acum este timpul unor analize atente. Din păcate, adepții acelui curent de ”fundamentalism ecologic” atât de vizibil în mass media pe toată durata anului trecut, vor fi nevoiți să admită că prețul menținerii unui status quo energetic -soluția actuală în care o parte importantă a resurselor vine de la Răsărit – ne poate costa chiar suveranitatea națională.

O vorbă veche spune că nu poți fi și cu slănina în pod și cu burta plină. Subiectul, adus la zi, ar putea fi o introducere cât se poate de potrivită la o discuție de ansamblu pe tema protestelor mai mult sau mai puțin ecologiste legate de exploatarea gazelor de șist.

O parte din protestatarii care au ieșit, extrem de vocali, în toată țara sunt pur și simplu plătiți să o facă și nu o spunem noi, au spus-o chiar serviciile aflate sub comanda domnului Maior. Să nu ne ascundem după degete, că Rusia a folosit și folosește din plin această pârghie, sau să-i spunem mai bine robinet, este lucru știut și confirmat, dacă mai era nevoie, de ultimele declarații ale ambasadorului rus sau ale reprezentanților Gazprom.

Cu această metodă, Ucraina vecină este mai nou învățată să ”danseze” ca ursul, cu diferența notabilă că în loc de belciug are trecut prin nas robinetul mai sus menționat. Ultima distracție a Gazprom este să recalculeze prețul gazului vândut Ucrainei, retroactiv, pe 11 ani în urmă.

În contextul actual, declarațiile conform cărora pe teritoriul nostru au activat încă de anul trecut forțe oculte care au finanțat și folosit aceste manifestări, redevin de actualitate și cu atât mai credibile.

Cealaltă parte a manifestanților, în mare parte persoane cu studii medii și superioare, din mediul urban, au văzut în aceste proteste o modă, o posibilitate de socializare și, aproape sigur, o insignă socială. Pentru aceștia ”ecologist” este un cuvânt magic, care provoacă anularea temporară a discernământului și impune adeziunea imediată și totală la cauzele pretins verzi, fără o analiză atentă a consecințelor.

Nu numai manipulările politice de sorginte gazpromistă, dar și mafia autohtonă a certificatelor verzi ar impune pe viitor o abordare mult mai prudentă din partea tuturor celor care au considerat că participarea la un protest ”ecologist” e de bon ton.

Toate aceste reconsiderări dovedesc în ultimă instanță că nu tot ce este verde și zboară se mănâncă...

Pentru aceștia discursul de anul trecut al premierului Victor Ponta, despre importanța strategică a asigurării independenței energetice a României a sunat gol și neconvingător. Argumentele lui Victor Ponta au căpătat între timp greutate, din perspectiva tragediei Ucrainei și a semnalelor de alarmă care se întețesc pe zi ce trece. Rediscutarea aplicată a tuturor implicațiilor acestei chestiuni se impune de urgență.

"Am văzut ieri, și chiar dacă nu a fost foarte mediatizat, eu iau foarte în serios. Am văzut, ieri a fost o zi de organizare a unor proteste apropo de gazele de șist și cred că e un alt subiect asupra căruia trebuie să discutăm foarte serios. Bun, și dacă nu avem gaze din producție interna, de unde le luăm? Din Rusia. Adică, în contextul actual, cred că orice protest trebuie să aibă un scop și o finalitate și cred că o discuție serioasă pe orice temă e utilă", a declarat primul-ministru.

Vremea manifestațiilor a trecut, subliniază Ponta, acum este timpul unor analize atente. Totul, din acest punct de vedere, este un joc de sacrificii: ce vrem, ce putem și la ce trebuie să renunțăm. Din păcate, adepții acelui curent de ”fundamentalism ecologic” atât de vizibil în mass media pe toată durata anului trecut, vor fi nevoiți să admită că prețul menținerii unui status quo energetic -soluția actuală în care o parte importantă a resurselor vine de la Răsărit – ne poate costa chiar suveranitatea națională.

Prin noi înșine, deci sau facem cum ne dictează alții, în gazul de față domnul Putin, Rusia și mâna lor lungă: Gazprom. Cum a treia posibilitate ar fi să renunțăm la gaze naturale cu totul, putem spune că, în această situație, tertium non datur...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 apr, 2014
Andrei ANDREI
Protectia mediului am invatat-o la scoalka si mai tarziu cand am fost pregatiti de cei care au incercat sa diversifice productia economica in Romania, cand pentru fiecare gram de materie prima consumata trebuia sa existe o justificare, pentru a nu se face risipa de resurse. Se vede ca nu ati refolosit niciodata un produs, pentru a nu mai fi nevoiti sa face explorari prin fracturare a gazelor de sist. COMUNISMUL- excelentii conducatori, specialisti, au reusit sa valorifice eficient resursele, motiv pentru care unii smecheri au venit dupa uciderea lui CeaUSESCU, SA DISTRUGA SI TARA, PRIN DEMOLAREA ECONOMIEI, DISTRUGEREA PADURILOR SI ACUM VOR SA DISTRUGA SI VIATA,. Ati ajuns la putere prin diversiune, v-ati folosit de iubitorii sportului care l-au votat pe Becali, si acum vreti sa ne otraviti apa din panza freatica, singura sursa gratuita pe care o mai folosim din subsolul acestei tari. Aveti nevoie si de o taxa pentru fantani, care sa va asigure salariile de guvernare si putere politica?
08 apr, 2014
radu
gaze?????
Cate vrei (ne)onorabiledomn inca premier !!!. dar in marea Neagra?? Alea pe care le-ati vandut strainilor care la randul lor ni le vor vinde noua . toata tarasenia este ca aceste gaze sa fie exploatate de firme romanesti in favoarea romanilor !!!!!. Deocamdata prin tot ce ati facut si faceti FAVORIZATI STRAINII IN DEFAVOAREA ROMANILOR. sI ASTA NU SE UITA SI NU SE IARTA. . Ar trebui sa va da de gandit la modul cel mai serios.Usor, usor, devenit despot mai ceva ca ceausescu. macar ala si-a iubit tara si poporul.
08 apr, 2014
drg
domnule pont spui MINCIuni MARSAVE!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ