Preşedintele CCR: Au venit mai multe contestaţii prin care se cere anularea alegerilor prezidenţiale

| 04 noi, 2014

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat marţi, la CCR, că instituţia pe care o conduce a primit o sesizare prin care se solicită verificarea modului în care au fost organizate alegerile prezidenţiale în străinătate.

El a precizat că este vorba de o sesizare care a fost adresată nu numai Curţii Constituţionale, ci mai multor instituţii ale statului.

'Am primit o sesizare, dar nu o cerere de anulare a scrutinului, ci doar o sesizare care a fost adresată mai multor instituţii ale statului în care se cere să se verifice modul în care au fost organizate alegerile', a spus Zegrean potrivit Agerpres. El a adăugat că această verificare va fi făcută de Curte în limita posibilităţilor sale.

Totodată, Augustin Zegrean a anunţat că la Curtea Constituţională au venit mai multe contestaţii prin care se cere anularea alegerilor.

'Au venit cred că şapte (contestaţii - n.r.). Şi aici e o problemă, pentru că legea spune că pot face astfel de contestaţii numai cei care au candidat în alegeri sau partidele care au propus candidaţi. Deocamdată un singur candidat a depus o astfel de cerere. Toate cererile adresate cu acest obiect le vom analiza. Majoritatea le-am primit pe internet', a arătat Zegrean.

El a explicat însă că alegerile nu pot fi anulate decât în măsura în care se demonstrează că au avut loc fraude care au influenţat rezultatul.

'Legea este foarte clară în privinţa asta. Pot fi anulate alegerile numai în măsura în care s-au comis fraude care au influenţat rezultatul final al alegerilor. Deci, dacă prin fraudele care se invocă s-ar stabili că s-a influenţat ordinea câştigătorilor, ar fi o posibilitate. La noi, de când se organizează alegeri, a doua zi se reclamă deja fraudarea lor. Până acum n-am auzit să se fi anulat alegeri pentru aşa ceva', a afirmat Augustin Zegrean.

Potrivit acestuia, dovezile care să arate că a fost vorba despre fraudă trebuie furnizate de cel care a făcut contestaţia, nu de judecător.

'Aşa, faptul că se spune la televizor sau în presă sau pe stradă că s-a fraudat, asta auzim de fiecare dată. Unii dintre candidaţi chiar au anunţat dinainte că vor fi fraude', a spus preşedintele Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională a României urmează să discute excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor referitoare la incompatibilitatea aleşilor locali cu funcţia de reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local şi sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în legătură cu Legea pentru abrogarea articolului 276 din Legea 286/2009 privind Codul penal, prin care se elimină infracţiunea 'presiuni asupra justiţiei'.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi, că instituţia pe care o conduce are termen până vineri să valideze primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

'După calendarul electoral stabilit prin hotărâre de guvern, ar trebui să le primim mâine şi până vineri avem termen să ne pronunţăm, să validăm sau să nu validăm rezultatele alegerilor', a spus Zegrean, întrebat când primeşte de la Biroul Electoral Central (BEC) rezultatele alegerilor, pentru a putea fi validate.

Kelemen Hunor a decis pe cine va susţine în turul II

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ