Titus Corlăţean a găsit VINOVAŢII pentru situaţia creată peste hotare

| 03 noi, 2014

Alegeri prezidenţiale 2014. Situația creată la secțiile de votare din străinătate a fost cauzată de faptul că reprezentanții din partea partidelor politice nu s-au prezentat în dimineața votului și că procedurile de securizare a votului au luat mai mult timp, a susținut luni ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean.

Alegeri prezidenţiale 2014.  Titus Corlăţean a afirmat că, potrivit legii, MAE a numit la secțiile din străinătate pe președinții birourilor secțiilor de votare și până la doi diplomați. El a precizat că niciunul dintre cei numiți de MAE nu a lipsit și că toți și-au făcut datoria.

"Nu aveai ce să faci, s-au micșorat echipele. (...) Au procesat mult mai mulți votanți decât în 2009. Totul a fost acolo, toate buletinele de vot, n-a lipsit absolut nimic, n-au lipsit cabine de vot, n-au lipsit ștampile. Atunci când, însă, reprezentanții din partea partidelor politice în biroul secțiilor de votare nu s-au prezentat în dimineața votului, s-a redus componența biroului, pe de-o parte, și, pe de altă parte, această procedură care a asigurat securizarea votului, antifraudă, dar care a luat mai mult timp. Asta ține de decizia BEC și ce decide BEC mâine asta vom pune în practică", a afirmat Corlățean la sediul MAE.

Citește și: Protest la sediul MAE: Solidaritate cu diaspora VIDEO

În ceea ce privește absența reprezentanților partidelor în secțiile de votare, șeful diplomației române a dat exemplul orașului New York.
"Vă dau exemplul de la New York. În dimineața votului, oamenii de la MAE, șeful secției de votare cu încă doi colegi au fost acolo. Cei de la partidele politice nu s-au prezentat și, în consecință, au rămas trei oameni cu trei ștampile, dar nu este vina MAE faptul că partidele politice nu și-au trimis oamenii", a spus Titus Corlățean.

Acesta a mai spus că, în cazul Parisului, MAE chiar a crescut numărul secțiilor de votare față de anul 2009.

"În 2009 a fost o singură secție de votare la Paris, cu șase cabine de vot. Noi, deși nu aveam niciun fel de indicație că a crescut numărul de români din Franța, am decis să dublăm numărul de secții de votare, de la una la două (...) cu 14 cabine de vot", a explicat Titus Corlățean.

Legat de problema declarației pe proprie răspundere, Corlățean a afirmat că MAE va propune ca aceasta să poată fi descărcată de pe internet, precizând însă că decizia ține de BEC.

"Formularul de declarație. Propunerea pe care o vom face, dar e decizia BEC, nu a MAE, ar fi să se descarce de pe site-ul BEC, al MAE acel formular de declarație pe proprie răspundere, astfel încât cetățeanul să și-l completeze frumos acasă, în liniște, și vine și doar îl semnează în fața biroului electoral. Se scurtează timpul foarte mult, dar asta ține de o altă instituție, niciodată nu a ținut de MAE", a mai afirmat șeful diplomației române.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ