Prietenii extremiștii ai lui Iohannis continuă provocările

| 01 dec, 2014

Sprijinul acordat de extremiști a contat enorm în condițiile în care Klaus Iohannis a fost votat în masă de maghiarii din Transilvania, iar pentru acest favor liderul liberal preferă să păstreze tăcerea.

Nici nu s-au așezat bine lucrurile după alegerile prezidențiale că extremiștii maghiari își continuă seria de provocări la adresa României. Sâmbătă, Partidul Civic Maghiar, aliat al lui Klaus Iohannis în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a organizat un miting, la Sfântu Gheorghe, pentru „pentru schimbarea Constituţiei şi doleanţele comunităţii maghiare”, între care recunoaşterea Ţinutului Secuiesc şi a limbii maghiare ca limbă oficială.

La acțiunea organizată de PCM au participat 500 de persoane, care au fluturat steaguri secuiești și ale Ungariei și au scandat lozinci pro-autonomie. Manifestanții adunați de extremiști au purtat pancarte cu mesaje precum „Autonomia Ţinutului Secuiesc - Promisiune nerespectată din 1918”, „Regiunile nu s-au inventat la Bucureşti, ele există”, „Transilvanie liberă – Ţinut Secuiesc autonom” sau „Drepturi colective minorităţii maghiare”. Cu ocazia mitingului, liderul PCM, Biro Zsolt a citit o petiție adoptată de aleșii locali ai PCM din Transilvania prin care i-a solicitat premierului Victor Ponta să respecte Rezoluția de la Alba-Iulia și să faciliteze autonomia Ținutului Secuiesc. „În numele Partidului Civic Maghiar ne exprimăm convingerea că România ca stat naţional unitar îşi poate îndeplini menirea numai odată cu garantarea democraţiei şi respectarea drepturilor tuturor minorităţilor şi ale comunităţilor conlocuitoare. În acest scop cerem includerea în Constituţia României a principiilor formulate la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia”, a declarat preşedintele PCM, Bíró Zsolt.

Acțiunea extremiștilor maghiari constituie o provocare cu atât mai mare cu cât manifestarea din Covasna s-a dorit să aibă loc în data de 1 decembrie însă Primăria Sfântu Gheorghe a respins cererea de autorizare în condițiile în care în această zi importantă pentru toți români aveau loc și manifestările dedicate Zilei Naţionale a României. Sfidarea de care dau dovadă maghiarii extremiști la adresa României este ignorată de către președintele ales. Deși, imediat ce a fost ales președinte al României de către români, Klaus Iohannis a început să se exprime public în privința unei serii de teme, în special în privința instituirii unei noi majorități în parlament care să impună un cabinet lipsit de legitimitate, noul șef de stat nu a adoptat nici o poziție față de acțiunea extremiștilor.

Lipsa unui poziții din partea președintelui ales la adresa PCM nu ar trebui să ne surprindă în condițiile în care Klaus Iohannis a fost sprijinit de extremiștii maghiari la alegerile prezidențiale pentru a fi ales șef al statului. László Tőkés și candidatul PCM, Szilagyi Zsolt, l-au susținut necondiționat pe edilul Sibiului să devină președintele României. Sprijinul acordat de extremiști a contat enorm în condițiile în care Klaus Iohannis a fost votat în masă de maghiarii din Transilvania, iar pentru acest favor liderul liberal preferă să păstreze tăcerea.

Cu toate acestea, liniștea pe care o păstrează Klaus Iohannis față de subiectul manifestării autonomiste ale PCM din Covasna nu poate decât să ofere noi motive de îngrijorare. În condițiile în care liderii extremiști maghiari și-au arătat sprijinul pentru candidatura neamțului deoarece acestea le răspundea dorințelor acestora de autonomie tăcerea lui Klaus Iohannis nu poate constitui decât un accept pentru inițiativele acestora.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

11 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
02 dec, 2014
petrutos
ce vorbim si ce fumam!
ZIARISTA VORBESTE DE EXTREMISM. IAR VOI TOT CA EXTREMISTII, VORBITI DESPRE EA! CHIAR ASA SUNTETI DE RAI?
02 dec, 2014
Victor Modoran
Dra Radu,
Nu stiu ce vrei sa zici!
Nu-i asa ca Ponta e frumos si Iohannis e urat?
Cauta sa fi mai la obiect - nu avem timp sa citim ineptii.
02 dec, 2014
Arthur
Sunt un prieten!
D-ra Radu iata ma declar "prietenul" dvs. si va cer sa renuntati la munca de ziarist mercenar pe care o faceti si sa va reintoarceti la gazeta de perrete unde probabil ca ati debutat!Nu stiu daca o sa luati in seama sfatul meu ca prieten autodeclarat,dar stiu sigur ca dl. Iohannis nu a luat in consideratie oferta de prietenie nici de la Tokes nici de la altii ca el si nuci nu o sa faca nimic din ceea ce cer ei!Ne irositi timpul 9dvs. probabil ca sunteti platita!) cu prostii pe care extremistii unguri si romani le arunca pe piata de 25 de ani fara vreun rezultat concret. Ungurii au votat masiv cu Iohanni pentru ca este din Transilvania si demonstreaza,impotriva alegatiilor extremiste,ca nu are importanta etnia ci omul ,pentru a castiga increderea electoratului!
02 dec, 2014
anna
Niciodata ungurii nu au facut vreun favor fara sa obtina un favor si mai mare.Ei sunt vinovati de dezmembrarea Imperiului austro-ungar,folosind nazurile lui Sisi,care a vrut sa le fie si regina.Le-a fost si Imperiul s-a facut praf.Austriecii nu-i vor ierta nicicand.Ce-au facut la noi in Transilvania nu e nevoie sa va reamintesc.
02 dec, 2014
josé
desteaptate romane
vina arbordarii steagtului negru de catre extremistii maghiari este la Bucuresti ,toleranta are si ea limite,-vezi discursul lui Putin despre etniile care locuiesc in Rusia-daca acesti neobrazati cer niste drepturi care le-au castigat prin ocuparea fortata a tinutului Transilvan,acum cand toate tarile cauta sa primeasca despagubiri de razboi ,de ce n-am cere si noi despagubiri de la Ungaria care a invadat Transilvania, iar acestor nerusinati iredentisti sa li se ceara chiria retroactiv ca a locuit in teritoriul nostru si la exploatat la sange,nu sant un nationalist dar trebuie raspuns pe masura faptelor,eu sant de 16 ani in Spania si nu ma gandesc sa aduc vreo jignire celor care m-au acceptat la ei in tara ci respect pe orice spaniol pentru ca asa este drept ,de ce nu cere acest respect si Bucurestiul celor care locuiesc in Romania si sant de alte etnii

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ