1 DECEMBRIE. Klaus Iohannis, întâmpinat la Alba Iulia cu pâine şi sare la manifestările de Ziua Naţională

| 01 dec, 2014

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a sosit la Alba Iulia, pentru a participa la manifestările oficiale desfăşurate în interiorul Cetăţii Alba Carolina, cu prilejul Zilei Naţionale.

Iohannis le-a urat 'La mulţi ani' celor prezenţi, el fiind apoi aplaudat de mulţimea de câteva sute de persoane. Preşedintele ales a fost întâmpinat cu pâine şi sare şi cu palincă de către un grup de localnici îmbrăcaţi în costume populare, apoi el a stat de vorbă cu câţiva veterani de război şi a primit drapelul ştafetei 'Stele pentru Veterani', constituită din 130 de militari care au pornit spre Alba Iulia încă din 24 noiembrie din 21 de garnizoane din ţară. Iohannis a înmânat apoi drapelul directorului general al Muzeului Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

Preşedintele ales a depus câte o coroană de flori la statuia lui Mihai Viteazul, primul unificator al celor trei ţări româneşti şi la bustul Regelui Ferdinand, primul suveran al României Mari.

Klaus Iohannis participă la această oră la Te Deum-ul oficial la Catedrala Reîntregirii unde sunt prezente peste 1.000 de persoane. Un sobor de preoţi şi ierarhi va oficia un Te Deum, în acest sens fiind amenajat un podium în faţa Catedralei Reîntregirii, de unde, după cuvântul arhiepiscopului ortodox Irineu, vor susţine discursuri, potrivit organizatorilor, preşedintele ales, Klaus Iohannis, şi primarul Mircea Hava. Este pentru prima dată în ultimii doisprezece ani când oficialităţile vor lua cuvântul în cadrul acestui moment.

Unul din cele mai aşteptate momente ale festivităţilor este parada militară, care se va desfăşura pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, la care vor participa 860 de militari şi zeci de echipamente aparţinând atât MApN, cât şi MAI.

După 1989, au fost organizate doar trei parade militare la Alba Iulia de 1 Decembrie, respectiv în 1997, în 2004 şi în 2005, iar în 2007 şi 2008 a avut loc doar câte o defilare militară. În 2011, a fost pentru prima dată când de Ziua Naţională a României a fost organizată o defilare a forţelor MAI.

În Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina va avea loc şi o masă populară, unde vor fi distribuite şase mii de caserole cu friptură şi cârnaţi, va găzdui şi un spectacol de muzică populară. Tot în Latura de Vest va avea loc o defilare cu steaguri tricolore de mari dimensiuni, desfăşurată sub genericul 'Uniţi sub tricolor', precum şi o lansare de lampioane şi realizarea unui scris uman, constituit din cercetaşi, 'Pe-al nostru steag e scris Unire'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ