Traian Băsescu: România are darul de a renaşte în momente cheie

| 01 dec, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni seara, la recepţia oferită cu ocazia Zilei Naţionale, că pe 16 noiembrie românii au avut voinţa mai puternică decât politicienii şi televiziunile.

"Pe 16 noiembrie românii au avut voinţa mai puternică decât politicienii şi televiziunile', a afirmat Băsescu, la recepţia oferită la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naţionale.

El a subliniat că 'nu putem să trecem prin furtuna schimbărilor lumii contemporane dacă nu redescoperim o valoare ce asigură dorinţa de libertate, demnitatea, mândria, coeziunea şi solidaritatea poporului român, respectiv patriotismul'.

"Dacă privim la ziua de azi şi o comparăm cu evenimentele din istoria noastră, elitele politice trebuie să înţeleagă un lucru esenţial: niciodată nu vor exista în fruntea naţiunii române dacă nu vor fi tot timpul măcar cu un pas înaintea evoluţiei poporului român. Astăzi politicienii trebuie să înţeleagă că românii vor în primul rând stat de drept, o justiţie în faţa căreia toţi să fie egali, vor sănătate, asigurată tuturor, vor educaţie, vor autostrăzi. Politicienii care nu vor înţelege acest lucru în câţiva ani vor fi spulberaţi de acelaşi popor român', a completat şeful statului.

El a afirmat că Ziua Naţională a României este o zi cu numeroase momente simbolice, 'cu atât mai mult cât în acest an are loc în ajunul sărbătoririi a 25 de ani de la prăbuşirea comunismului şi a reluării modernizării ţării în spaţiul firesc de dezvoltare în spaţiul de valori al democraţiilor occidentale'.

Băsescu a arătat că Marea Unire nu ar fi putut fi realizată fără existenţa unor bărbaţi vizionari, precum Ion I.C. Brătianu, Regele Ferdinand Întregitorul şi generalii români care au condus bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. '1 decembrie 1918 este punctul de referinţă în veacuri al reunirii tuturor românilor în acelaşi stat. Istoria din acest moment ne învaţă că putem să răzbim în momente grele numai cu solidaritate şi coeziune, prin definirea coerentă a interesului naţional', a spus şeful statului.

El a adăugat că România şi poporul său au 'darul de a renaşte în momente cheie şi de a reuşi să-şi adune toate resursele, toate energiile pentru a răsturna perspectivele cele mai întunecate'. 'Este o forţă de coeziune şi de reechilibrare a alunecărilor istorice care a făcut ca de exemplu de la România din 1916, 1917 rămasă la dimensiunea provinciei istorice Moldova cu capitala şi guvernul mutate la Iaşi, în pragul unei capitulări şi a unui dezastru naţional ţara să renască prin forţa şi voinţa naţiunii şi să ajungem la 1 Decembrie 1918 să consemnăm unirea Bucovinei şi Basarabiei la Patria Mama prin voinţa locuitorilor acestor regiuni istorice vechi, româneşti, dar şi revenirea Transilvaniei la România tot printr-o mare adunare populară şi voinţa manifestă a 100.000 de oameni adunaţi la Alba Iulia. Ce probă mai importantă a forţei şi vitalităţii poporului român putem avea decât acel 1 Decembrie, care ne vorbeşte despre unirea de neam ca voinţă, ca fundament al spiritualităţii româneşti', a evidenţiat şeful statului.

Preşedintele Băsescu a subliniat şi că 'generaţia actuală şi generaţiile viitoare nu au decât de învăţat de la aceste momente istorice, cu atât mai mult cu cât de atunci au traversat alt eveniment crucial pentru naţia română: 22 ecembrie 1989', arătând că la acea dată un regim comunist care părea 'etern, la fel ca şi conducătorul său de atunci, s-a prăbuşit în faţa dorinţei de libertate a poporului român'.

În final, el le-a transmis La mulţi ani!, felicitări şi urări de sănătate tuturor românilor.

Printre cei care au participat la recepţia de la Palatul Cotroceni s-au numărat miniştrii Gabriel Oprea şi Mircea Duşa, copreşedintele PNL, Vasile Blaga, parlamentari printre care şi Mihai-Răzvan Ungureanu şi Theodor Paleologu, ambasadori, tenismena Simona Halep.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ