Prietenii extremiștii ai lui Iohannis continuă provocările

| 01 dec, 2014

Sprijinul acordat de extremiști a contat enorm în condițiile în care Klaus Iohannis a fost votat în masă de maghiarii din Transilvania, iar pentru acest favor liderul liberal preferă să păstreze tăcerea.

Nici nu s-au așezat bine lucrurile după alegerile prezidențiale că extremiștii maghiari își continuă seria de provocări la adresa României. Sâmbătă, Partidul Civic Maghiar, aliat al lui Klaus Iohannis în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, a organizat un miting, la Sfântu Gheorghe, pentru „pentru schimbarea Constituţiei şi doleanţele comunităţii maghiare”, între care recunoaşterea Ţinutului Secuiesc şi a limbii maghiare ca limbă oficială.

La acțiunea organizată de PCM au participat 500 de persoane, care au fluturat steaguri secuiești și ale Ungariei și au scandat lozinci pro-autonomie. Manifestanții adunați de extremiști au purtat pancarte cu mesaje precum „Autonomia Ţinutului Secuiesc - Promisiune nerespectată din 1918”, „Regiunile nu s-au inventat la Bucureşti, ele există”, „Transilvanie liberă – Ţinut Secuiesc autonom” sau „Drepturi colective minorităţii maghiare”. Cu ocazia mitingului, liderul PCM, Biro Zsolt a citit o petiție adoptată de aleșii locali ai PCM din Transilvania prin care i-a solicitat premierului Victor Ponta să respecte Rezoluția de la Alba-Iulia și să faciliteze autonomia Ținutului Secuiesc. „În numele Partidului Civic Maghiar ne exprimăm convingerea că România ca stat naţional unitar îşi poate îndeplini menirea numai odată cu garantarea democraţiei şi respectarea drepturilor tuturor minorităţilor şi ale comunităţilor conlocuitoare. În acest scop cerem includerea în Constituţia României a principiilor formulate la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia”, a declarat preşedintele PCM, Bíró Zsolt.

Acțiunea extremiștilor maghiari constituie o provocare cu atât mai mare cu cât manifestarea din Covasna s-a dorit să aibă loc în data de 1 decembrie însă Primăria Sfântu Gheorghe a respins cererea de autorizare în condițiile în care în această zi importantă pentru toți români aveau loc și manifestările dedicate Zilei Naţionale a României. Sfidarea de care dau dovadă maghiarii extremiști la adresa României este ignorată de către președintele ales. Deși, imediat ce a fost ales președinte al României de către români, Klaus Iohannis a început să se exprime public în privința unei serii de teme, în special în privința instituirii unei noi majorități în parlament care să impună un cabinet lipsit de legitimitate, noul șef de stat nu a adoptat nici o poziție față de acțiunea extremiștilor.

Lipsa unui poziții din partea președintelui ales la adresa PCM nu ar trebui să ne surprindă în condițiile în care Klaus Iohannis a fost sprijinit de extremiștii maghiari la alegerile prezidențiale pentru a fi ales șef al statului. László Tőkés și candidatul PCM, Szilagyi Zsolt, l-au susținut necondiționat pe edilul Sibiului să devină președintele României. Sprijinul acordat de extremiști a contat enorm în condițiile în care Klaus Iohannis a fost votat în masă de maghiarii din Transilvania, iar pentru acest favor liderul liberal preferă să păstreze tăcerea.

Cu toate acestea, liniștea pe care o păstrează Klaus Iohannis față de subiectul manifestării autonomiste ale PCM din Covasna nu poate decât să ofere noi motive de îngrijorare. În condițiile în care liderii extremiști maghiari și-au arătat sprijinul pentru candidatura neamțului deoarece acestea le răspundea dorințelor acestora de autonomie tăcerea lui Klaus Iohannis nu poate constitui decât un accept pentru inițiativele acestora.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

11 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ