Primarul din Piteşti, Tudor Pendiuc, arestat pentru 30 de zile

| 12 dec, 2014

Tribunalul Bucureşti a admis vineri propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului din Piteşti, Tudor Pendiuc, pus sub acuzare pentru corupţie.

În acelaşi dosar, judecătorii au respins cererea procurorilor de arestare a lui Constantin Scarlat, reprezentant al SC CNCD SA, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Procurorii au solicitat înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile faţă de Tudor Pendiuc, pentru că a încălcat obligaţia stabilită de instanţă de a nu lua legătura cu ceilalţi inculpaţi din dosar.

Pendiuc este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată în dosarul privind încheierea şi executarea unui contract de asociere în participaţiune care ar fi prejudiciat bugetul Primăriei Piteşti cu 5 milioane de euro.

Solicitarea procurorilor DNA de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive în cazul lui Tudor Pendiuc a fost motivată de faptul că primarul a vorbit de mai multe ori la telefon cu o consilieră a sa, Elena Carmen Lis, care are calitatea de suspect în acelaşi dosar.

Anchetatorii au constatat că Pendiuc nu a contactat-o direct pe Elena Carmen Lis, ci prin intermediul unor persoane apropiate acesteia.

"Reaua-credinţă a inculpatului constă în aceea că, în primul rând, sună la posturi telefonice utilizate de persoane apropiate suspectei Lis Elena Carmen, iniţiază convorbirea cu respectivele persoane, după care continuă discuţia cu suspecta anterior amintită, însă i se adresează cu apelativul persoanei utilizatoare a postului telefonic. Conştient de obligaţia stabilită de instanţă de a nu comunica cu ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii, inculpatul Pendiuc Tudor îşi camuflează convorbirile telefonice pe care le poartă cu Lis Elena Carmen", se arată în referatul prin care se solicită arestarea preventivă.

Între 20 noiembrie şi 1 decembrie, Pendiuc a luat legătura telefonic cu consiliera sa de cinci ori, iar discuţiile au vizat verificările efectuate de procurorii DNA la Primăria Piteşti în dosarul de corupţie în care ar fi implicat edilul.

"Aceste discuţii pe care inculpatul Pendiuc Tudor le are cu suspecta Lis Elena Carmen nu sunt întâmplătoare şi au ca scop informarea directă sau indirectă a acesteia din urmă asupra modului în care evoluează urmărirea penală, aceste comunicări dintre inculpat şi suspectă având loc în perioada în care Direcţia Naţională Anticorupţie a efectuat acte urmărire penală în cauză. (...) Suspecta Lis Elena Carmen are calitatea de consilier al primarului Pendiuc şi lucrează la Primăria Municipiului Piteşti, fiind la curent cu solicitările pe care Direcţia Naţională Anticorupţie le-a adresat Primăriei Municipiului Piteşti, transmiterea de informaţii fiind în ambele sensuri", se mai precizează în documentul DNA.

În 7 noiembrie, Tribunal Bucureşti a dispus arestarea preventivă lui Pendiuc şi Scarlat, însă în urma contestaţiei formulate de cei doi, la 19 noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestul la domiciliu faţă de aceştia. Celor doi le-au fost stabilite următoarele obligaţii: să nu părăsească imobilul în care locuiesc fără permisiunea organului judiciar care a dispus această măsură sau în faţa căruia se află cauza şi să se supună restricţiilor stabilite; să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; să nu comunice cu ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii, cu martorii, precum şi cu alte persoane stabilite de organul judiciar; să poarte permanent sistem electronic de supraveghere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ